ГоловнаСвіт

Італійський суд скасував вирок мільярдерові, визнаному винним у загибелі тисяч людей

Швейцарський бізнесмен відсидів два роки свого 18-річного строку

Італійський суд скасував вирок мільярдерові, визнаному винним у загибелі тисяч людей
Плакат с изображением Стефана Шмидхайни
Фото: EPA/UPG

Касаційний суд Італії в середу скасував у зв'язку із закінченням строку давності справи вирок швейцарському мільярдерові Стефану Шмідхайні (Stephan Schmidheiny), власнику компанії Eternit, що використала у виробництві будівельних матеріалів шкідливий для здоров'я людей азбест.

Про це повідомляє euronews

У лютому 2012 року Шмідхайні визнали винним у причетності до загибелі двох тисяч осіб і завданні серйозного збитку навколишньому середовищу і засудили до 16 років в'язниці. Разом з ним судили його партнера, бельгійця Жана-Луї Марі Гіслена де Картьє, проте з останнього звинувачення в підсумку зняли через те, що він помер 21 травня 2013 року, на 93-му році життя. А Шмідхайні подав апеляцію, і в червні того ж року суд його не тільки не виправдав, але і збільшив йому строк перебування за гратами на два роки. Крім цього суд постановив, що бізнесмен має виплатити мільйони євро постраждалим, їхнім родичам і владі. Після цього бізнесмен заявив, що має намір ще раз оскаржити винесений вирок - цього разу у Вищому апеляційному суді Італії. Стефан Шмідхайні не визнавав свою вину і стверджував, що звинувачення проти нього необґрунтовані.

Рішення Касаційного суду викликало обурення у родичів померлих, які порівняли подію в суді з театральною постановкою і заявили, що рішення суду ухвалили ще до засідання.

За версією звинувачення, через недбалість керівництва Eternit, яке нехтувало дотриманням заходів безпеки, від раку легенів, викликаного впливом азбесту, у 80-90-ті роки в Італії померли тисячі людей, зокрема працівники компанії і ті, хто жили поруч із підприємствами з виробництва будівельних матеріалів. Пізніше застосування азбесту в ЄС заборонили, проте він як і раніше поширений в багатьох інших країнах світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram