ГоловнаСвіт

Іспанський парламент закликав уряд визнати Палестину

Іспанський парламент закликав уряд визнати Палестину
Испанский парламент
Фото: EPA/UPG

В Іспанії Конгрес депутатів (нижня палата парламенту) у вівторок, 18 листопада, схвалив внесену опозиційною соцпартією резолюцію, що закликає іспанський уряд визнати Палестину як державу.

Як повідомляє Рейтер, законодавці зробили застереження, що на цей крок слід наважитися, коли палестинці та Ізраїль домовляться вирішити їхній двосторонній конфлікт.

Документ, який має символічне значення і, отже, не має законодавчих наслідків, підтримали усі політичні групи в Конгресі. При цьому спочатку соціалісти, що перебувають в опозиції, внесли жорсткіший проект резолюції про визнання Палестини. Однак після нападу терористів на молільників в єрусалимській синагозі 18 листопада, в результаті якого загинули п'ять людей, владна Народна партія домоглася пом'якшення формулювань. За словами представника цієї політичної сили, одностороннього визнання палестинської держави Народна партія не підтримає.

У текст ухваленого документа вказано: "Парламент закликає уряд визнати Палестину як державу. Це визнання має бути наслідком процесу переговорів між сторонами, що гарантує мир і безпеку для обох, повагу до прав громадян та регіональної стабільності".

Минулого місяця аналогічні символічні резолюції ухвалили в парламентах Великобританії та Ірландії. Найближчим часом свою позицію з цього питання збирається висловити Франція. 30 жовтня Палестину як державу визнала Швеція, яка стала першою країною-членом Євросоюзу, чий уряд наважився на такий крок. Ізраїль у той самий день в знак протесту ухвалив рішення відкликати посла зі Стокгольма.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram