ГоловнаСвіт

Конгрес США розглядає можливість військової допомоги Україні

Республіканець Майкл Берджес вважає, що Україні потрібні кошти, щоб протистояти російській агресії

Конгрес США розглядає можливість військової допомоги Україні

Конгресмен від Республіканської партії Майкл Берджес подав на розгляд Конгресу США законопроект HR 5315, спрямований на надання прямої військової допомоги Україні.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Виступаючи на слуханнях у Конгресі, Берджес заявив, що парламентські вибори, незважаючи на всю складність ситуації в Україні, відбулися і українці продемонстрували, що їхнє майбутнє пов'язане із Заходом.

"Українці хочуть жити в об'єднаній, незалежній, стабільній і успішній демократії. І без сумніву, війна на Донбасі ускладнює реформаторські зусилля. Російська агресія зробила Україну більш об'єднаною, більш демократичною і, іронічно, більш прозахідною. Результати останніх виборів це підтвердили", - заявив конгресмен Майкл Берджес.

Конгресмен вважає, що в Україні настав найкращий момент для консолідації демократичних цінностей і нова влада повинна скористатися цим моментом для добробуту країни. США, за його словами, зроблять усе можливе, щоб допомогти Україні.

"Ми, Конгрес, як інституція, займаємо позицію солідарності з Україною. США вже надали фінансову і матеріальну допомогу Україні, але, зважаючи на постійну агресію і брак поваги до мирного плану, який Росія демонструє щодо українського народу, насправді Україні потрібно більше, ніж просто гроші. Україні потрібна зброя, боєприпаси, бронежилети і засоби зв'язку. Я подав законопроект HR 5315, який створює програму ленд-лізу і дозволяє президентові США передати певну зброю й устаткування України. Безперечно, фінансова допомога важлива, але також важливі зброя і боєприпаси, щоб відбити російські війська, які вторглися в суверенну країну", - сказав Берджес.

Якщо законопроект ухвалять, Україна зможе отримати протитанкову зброю і боєприпаси, протиповітряну зброю, стрілецьку зброю, зокрема: пістолети, штурмові гвинтівки, гранатомети, кулемети і снайперські гвинтівки, багатоцільові автомобілі, човни, бронежилети, системи управління вогнем, далекоміри, обладнання для виявлення і знешкодження саморобних вибухових пристроїв, системи хімічного, біологічного та радіаційного захисту.

Нагадаємо, 28 травня президент України Петро Порошенко заявив, що Україна потребує прямої військової допомоги від США на кшталт тієї, яку Америка надала союзникам під час Другої світової війни (програма ленд-ліз). Проте наступного дня представник Держдепу Дженніфер Псакі заявила, що адміністрація США, як і раніше, не має наміру розглядати можливість надання прямої військової допомоги Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram