ГоловнаСвіт

В Індії заарештовано лікаря, обвинуваченого у смерті стерилізованих жінок

Жінкам було заборонено робити стерилізацію

В Індії заарештовано лікаря, обвинуваченого у смерті стерилізованих жінок
Индийские женщины
Фото: EPA/UPG

Індійська поліція заарештувала хірурга, якого підозрюють у причетності до смерті 13 жінок, які померли після процедури стерилізації.

Про це повідомляє The Hindustan Times.

У поліції заявили, що 59-річного лікаря Р.К. Гупту (R.K. Gupta) затримали за 70 кілометрів від міста Біласпур у штаті Мадх'я-Прадеш, де сталася трагедія. Журналістам хірург заявив, що з нього намагаються зробити цапа-відбувайла. Він стверджував, що операції проведено ідеально, а жінки померли через те, що їм видали протерміновані медичні препарати. Уряд штату вже заборонив продаж чотирьох найменувань ліків до завершення розслідування.

У суботу, 8 листопада, Гупта за допомогою двох помічників менш ніж за три години стерилізував понад 80 жінок. 13 із них померли після операції, ще 20 перебувають у критичному стані. Щодо лікаря порушено кримінальну справу за фактом заподіяння смерті через недбалість.

Тим часом видання The Indian Express повідомило, що в середу провели ще одну операцію - цього разу в містечку Пендра неподалік від Біласпура. Там менше ніж за годину хірурги стерилізували 26 жінок, одна з яких померла цієї ночі.

Додатковий резонанс історії додає той факт, що деякі прооперовані жінки належать до племені байга, яке проживає на території штату Мадх'я-Прадеш. За прямим розпорядженням уряду Індії членам племен заборонено робити стерилізацію, оскільки їхня чисельність постійно зменшується. Однак, як з'ясували індійські журналісти, місцева влада змусили їх піти на операцію.

Читайте: В Індії з'явилося міністерство йоги

Операції проводилися в медичному центрі в рамках державної програми з контролю за народжуваністю. За стерилізацію в Індії жінкам платять по 1,4 тисячі рупій ($23). У разі, якщо на таку операцію погодиться ще й чоловік пацієнтки, то сімейна пара може претендувати на отримання побутової техніки або автомобіля від уряду штату. Медичні працівники також отримують 200 рупій ($3.25) за те, що переконують жінку пройти відповідну операцію.

Щорічно стерилізації в Індії зазнає близько чотирьох мільйонів осіб, здебільшого - жінки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram