ГоловнаСвіт

У центрі Токіо чоловік вчинив політичне самоспалення

Загиблий засуджував мілітаристську політику японської влади

У центрі Токіо чоловік вчинив політичне самоспалення
Синдзо Абэ
Фото: EPA/UPG

Чоловік скоїв самоспалення у центрі Токіо, протестуючи проти нової політики уряду Японії, яка передбачає участь збройних сил країни в зарубіжних військових кампаніях.

Про це повідомляє японський телеканал NHK.

Повідомлення в поліцію надійшло ввечері у вівторок, 11 листопада. Обгорілого чоловіка виявили в парку Хібія. Поруч із ним лежали відеозапис і листи, адресовані прем'єр-міністрові Сіндзо Абе і керівництву обох палат парламенту. У посланнях він засуджував мілітаристську політику влади. Постраждалого доставили в лікарню, однак медики не встигли врятувати його.

Наприкінці червня цього року так помер ще один японець, який протестував проти політики уряду Абе, яка, на його думку, підштовхує країну до війни. Літній чоловік підпалив себе на жвавому перехресті Токіо на очах у сотень очевидців.

1 липня 2014 року Японія зняла обмеження на використання армії за межами країни. Згідно з урядовою резолюцією, в конституцію країни вносять зміни: Сили самооборони Японії можуть застосовуватися в рамках колективної оборони для захисту дружніх держав, навіть якщо сама країна не зазнає нападу.

До цього моменту японські підрозділи брали участь у закордонних операціях тільки в складі миротворчих сил ООН. Єдиним винятком став Ірак, куди Токіо направив контингент 2004 року. Там японці будували дороги та будівлі і надавали гуманітарну допомогу, їм було категорично заборонено брати участь у бойових діях. За весь час перебування на Близькому Сході японські військовослужбовці не зазнали втрат і не зробили жодного пострілу. Проте 2006 року уряд Дзюн'їтіро Коїдзумі мусив вивести контингент з Іраку під тиском громадської думки.

Нагадаємо, 1 квітня Японія скасувала заборону на експорт зброї та військових технологій, що була чинною понад півстоліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram