ГоловнаСвіт

Назарбаєв оголосив НЕП у Казахстані

Президент Казахстану передбачив зміну архітектури світу

Назарбаєв оголосив НЕП у Казахстані

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв оголосив про початок нової економічної політики країни під назвою "Шлях у майбутнє" ("Нурли Жол"). Про це він повідомив у посланні до народу.

"Я зі свого досвіду передчуваю, що найближчі роки стануть часом глобальних випробувань. Змінюватиметься вся архітектура світу. Достойно пройти цей складний етап зможуть далеко не всі країни. Цей рубіж здолають тільки сильні держави, згуртовані народи. Сьогодні, відповідаючи на виклики, які стоять перед нами, я оголошую нову економічну політику Казахстану "Нурли Жол", - заявив Назарбаєв.

У її рамках президент Казахстану розпорядився негайно виділити 500 мільярдів тенге (2,77 млрд доларів) з національного нафтового фонду. Гроші підуть на пільгове кредитування бізнесу, викуп "поганих" кредитів, розвиток інфраструктури місцевих спеціальних економічних зон, будівництво комплексу "Експо-2017" і модернізацію аеропорту Астани.

Стрижнем казахстанського НЕП має стати п'ятирічний план інфраструктурного розвитку загальною вартістю 6 трильйонів тенге (30 мільярдів доларів), з яких 85% мають надати інвестори.

У цей план входить будівництво магістральних автомобільних доріг, залізниць і розвиток авіасполучення між Астаною і регіонами. Крім того, Назарбаєв анонсував індустріалізацію Казахстану; розвиток енергетичної інфраструктури, яка має ліквідувати дефіцит електроенергії на півдні країни; модернізацію ЖКГ; будівництво нового житла під здачу в оренду.

Казахстанський НЕП також передбачає збільшення кількості місць у школах і дитсадках. Крім того, Назарбаєв наказав збільшити підтримку та кредитування малого і середнього бізнесу.

"Нова економічна політика "Нурли Жол" стане двигуном зростання нашої економіки на найближчі роки. Тільки за рахунок будівництва доріг створять нові 200 тисяч робочих місць. А це означає зайнятість і зростання доходів населення. "Нурли Жол" матиме мультиплікативний ефект і на інші галузі економіки", - заявив Назарбаєв.

Нагадаємо, що економіка Казахстану, на відміну від української, постійно зростає. Навіть під час кризи 2009 року його ВВП збільшився на 1,2%. За оцінкою Міжнародного валютного фонду, Казахстан входить у десятку країн із найшвидшим темпами зростання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram