ГоловнаСвіт

США і Китай "домоглися прориву" в угоді про інформаційні технології

Результатом стала домовленість між Пекіном і Вашингтоном про зниження тарифів на високотехнологічну продукцію

США і Китай "домоглися прориву" в угоді про інформаційні технології
Фото: ru.tsn.ua

США і Китай "домоглися прориву" в рамках Угоди про інформаційні технології (Information Technology Agreement, ITA).

Про це повідомляє Рейтер із посиланням на торгового представника США Майкла Фромана (Michael Froman).

За словами Фромана, це спричинить скорочення глобальних тарифів на такі продукти, як медичне обладнання, GPS-пристрої, джойстики для відеоігор і напівпровідники нового покоління.

"Це обнадійливі новини для американо-китайських відносин. Це показує, як США і Китай працюють разом над тим, щоб просувати наш двосторонній економічний порядок денний, для підтримки багатосторонньої торговельної системи", - сказав торговий представник США в кулуарах саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) в Пекіні.

Читайте: США закликали Порошенко якнайшвидше завершити коаліціаду

Тим часом у Білому домі з цього приводу зазначили, що "домовленість веде до відновлення і швидкого завершення першого за 17 років великого договору про скорочення тарифів в рамках СОТ". За словами Фромана, остаточну угоду буде укладено цього року в рамках саміту СОТ у Женеві.

Водночас у Білому домі наголосили, що укладення Угоди про інформаційні технології "дозволить суттєво розширити експорт американської продукції у сфері високих технологій на ринки, що розвиваються, без установлення обтяжливих тарифів". Також передбачають, що це "сприятиме створенню десятків тисяч добре оплачуваних робочих місць для американців у сфері виробництва і технологій".

Читайте: США засудили спроби Росії приховати правду про загибель десантників

"Американо-китайська домовленість є ключовою для розширення Угоди про інформаційні технології", - йдеться в повідомленні Білого дому. В адміністрації президента США наголосили, що "переговори щодо цього документа припинили через розбіжності в листопаді 2013 року". "Відтоді Китай і США продовжували працювати над усуненням суперечностей, але без такого прориву, якого було б достатньо для відновлення переговорів за участю всіх членів СОТ. Домовленість між Вашингтоном і Пекіном розглядають як найважливіший крок до укладення угоди", - акцентовано в повідомленні. Там також вказано, що переговори в Женеві можуть поновитися в грудні.

Зараз щорічний обсяг торгівлі в рамках ITA, що набула чинності 1997 року, становить понад $4 трлн. Учасники ITA зобов'язуються скоротити тарифи на такі товари, як комп'ютери та програмне забезпечення, телекомунікаційне обладнання й інша високотехнологічна продукція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram