ГоловнаСвіт

В Індії після стерилізації померли вісім жінок

За останні два роки в Індії стерилізували понад 4 млн осіб

В Індії після стерилізації померли вісім жінок
Индийские женщины
Фото: EPA/UPG

У штаті Чхаттісґарх у центральній Індії вісім жінок померли після операції зі стерилізації.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на державних чиновників.

За даними Рейтер, ще 10 жінок перебувають у критичному стані. Агентство AFP тим часом повідомляє про 24-х пацієнток у тяжкому стані.

Причина смерті восьми жінок залишається невідомою, але за словами місцевого головного лікаря Р.К. Бханг (RK Bhange), перед смертю їх нудило. Наразі уряд штату веде розслідування. Лікарі заявляють про свою непричетність до події.

Читайте: Уряд Індії пообіцяв за 5 років очистити країну від сміття

У суботу, 8 листопада, 83 жінки добровільно пройшли процедуру стерилізації. Як повідомляє The Times of India, через кілька годин багато хто почав скаржитися на біль у животі.

Всіх пацієнток стерилізував один і той самий лікар за допомогою свого асистента. За словами очевидців, медична процедура тривала не більше ніж п'ять хвилин. Наразі жодних свідоцтв недбалості лікаря та його асистента не знайдено.

Операції проводилися у медичному центрі в рамках державної програми з контролю за народжуваністю. За стерилізацію в Індії жінкам платять по 1,4 тисячі рупій ($23). У разі, якщо на таку операцію погодиться ще й чоловік пацієнтки, то сімейна пара може претендувати на отримання побутової техніки або автомобіль від уряду штату. Медичні працівники також отримують 200 рупій ($3.25) за те, що переконують жінку пройти відповідну операцію.

Читайте: У Бенгальській затоці затонув індійський військовий корабель, є жертви

Як зазначає BBC News, зараз в Індії мешкає 1,22 мільярда осіб. До 2030 року за чисельністю населення країна може обігнати Китай.

Випадки смерті внаслідокстерилізації - не нова проблема для Індії, де у 2013-2014 роках стерилізували більш як чотири мільйони осіб. Згідно з даними, наданими Міністерством охорони Індії, у 2009-2012 роках уряд виплатив компенсації за 568 смертей внаслідок стерилізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram