ГоловнаСвіт

У Каліфорнії відбулася церемонія вручення найбільшої наукової премії

Breakthrough Prize вручають дослідникам, які щойно почали свою діяльність у науці

У неділю, 9 листопада, в колишньому ангарі НАСА у штаті Каліфорнія (США) відбулася церемонія вручення найбільшої (у грошовому еквіваленті) наукової премії Breakthrough Prize.

Як повідомляє The Guardian, 12 вчених отримали по $3 млн.

На відміну від Нобелівської премії, Breakthrough Prize вручають дослідникам, які щойно почали свою діяльність у науці.

Біомедичну премію отримали Дженніфер Дудна (Jennifer Doudna) із США та Еммануель Шарпантьє (Emmanuelle Charpentier) з Німеччини - за відкриття механізму Crispr/Cas9, що захищає бактерії від вірусних атак. Ця система визначає віруси за ДНК і випускає фермент Cas9, що працює, як ножиці, і розрізає генетичний матеріал агресора. Вчені також з'ясували, що за допомогою Crispr/Cas9 можна переписувати дефектну ДНК людини, замінюючи пошкоджені гени на здорові.

По $3 млн отримали ще чотири біологи: француз Алім Луї Бенабід (Alim Louis Benabid) - за розробку техніки глибокої стимуляції головного мозку (Deep Brain Stimulation, DBS), яка зробила революцію в лікуванні хвороби Паркінсона, американці Девід Елліс (C David Allis), Гері Рувкун (Gary Ruvkun) і Віктор Емброс (Victor Ambros) - за роботи у сфері регуляції генів.

Breakthrough Prize із фундаментальної фізики отримали Сол Перлмуттер (Saul Perlmutter), Браян Шмідт (Brian Schmidt), Адам Рісс (Adam Riess) і ще 48 їхніх колег за проект, який уже отримав Нобелівську премію 2011 року, - за дослідження, яке довело прискорене розширення Всесвіту.

Лауреатами Breakthrough Prize з математики стали французький вчений російського походження Максим Концевич, англійці Саймон Дональдсон (Simon Donaldson) і Річард Тейлор (Richard Taylor), американо-австралійський вчений китайського походження Террі Тао (Terry Tao) та американець Джейкоб Лур'є (Jacob Lurie).

Всі лауреати цього року ввійдуть в спеціальний комітет, якому належить визначити тих, хто отримає премію в 2015 році.

Засновники премії провели церемонію вручення за участю зірок шоу-бізнесу: серед ведучих були власник PayPal і Tesla Елон Маск (Elon Musk), президент Twitter Дік Костоло (Dick Costolo), актори Бенедикт Камбербетч (Benedict Cumberbatch), Кейт Бекінсейл (Kate Beckinsale) і Кемерон Діас (Cameron Diaz), співачка Крістіна Агілера (Christina Aguilera). Страви для банкету (зокрема, лазанью з чорними трюфелями і закуску з чорної ікри) приготував Томас Келлер (Thomas Keller), шеф-кухар ресторану French Laundry.

Читайте: Активістів Євромайдану номінували на премію Сахарова

Премію Fundamental Physics Prize заснував інтернет-підприємець і колишній фізик Юрій Мільнер у 2012 році. У 2013 році до неї долучилася біомедична премія Breakthrough Prize, у створенні якої до Мільнера приєдналися Марк Цукерберг, Сергій Брін і його колишня дружина Енн Вожицкі. Окрім найбільших премій по $3 млн, фонд Мільнера вручає і призначені для молодих дослідників дрібніші Physics Frontiers і New Horizons in Physics Prize.

Головною метою премії, за словами її засновників, є популяризація наукових досліджень і надання вченим статусу справжніх "зірок". Однак Breakthrough Prize часто критикують за те, що величезні фонди (вже роздано понад $100 млн, без урахування гонорарів учасникам церемоній вручення) могли б послужити науці краще, якби їх витратили на дослідні проекти або на гранти нужденним вченим із бідних країн планети.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram