ГоловнаСвіт

Марін Ле Пен закликала главу Єврокомісії подати у відставку

Глава крайнього правого "Національного фронту" звинувачує французький уряд в ухилянні від податків

Марін Ле Пен закликала главу Єврокомісії подати у відставку
Марин Ле Пен
Фото: pravdoiskatel77.livejournal.com

Лідер французького крайнього правого "Національного фронту" Марін Ле Пен закликала новообраного голову Єврокомісії Жан-Клода Юнкера подати у відставку.

Як повідомляє Le Figaro, причиною цього стало розслідування у справі про відхід від податків на території Люксембургу.

У комюніке лідера "Національного фронту" зазначається, що в "податковому раю", розташованому в "самому серці Європи", проводились "недозволенні операції". Протягом 18 років прем'єр-міністром цієї країни був нинішній глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. "У цьому міжнародному скандалі переплелися етична, моральна і політична проблеми. "Національний фронт" закликає до відставки Юнкера, а також вимагає від французького уряду пояснень з приводу ухиляння від сплати податків", - йдеться в комюніке Ле Пен.

За даними міжнародного консорціуму журналістів (ICIJ), понад 340 міжнародних компаній, зокрема Amazon, Citigroup, Burberry Group, IKEA, Apple і Pepsi Co і французьку LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, уклали з владою Люксембургу секретні угоди щодо скорочення податкових зборів. За даними організації, компанії могли проводити сотні мільярдів доларів через Люксембург, економлячи при цьому мільярди доларів на виплату податків.

6 листопада прем'єр-міністр Люксембургу Ксав'є Бетель заявив, що "податкова практика Великого герцогства відповідає міжнародному законодавству". За словами міністра фінансів Люксембурга П'єра Граменья, багато європейських країн дозволяють мультинаціональним компаніям мінімізувати свої податки. "Це не є особливістю Люксембургу", - цитує його слова AFP.

Нагадаємо, всередині липня Європарламент схвалив кандидатуру Жан-Клода Юнкера на посаду голови Єврокомісії. 1 листопада він змінив на цій посаді Жозе Мануела Баррозу. Юнкер був главою уряду Люксембурга з 1995 року по 2013 рік, що є рекордним терміном для країн ЄС. Політик також вважається одним із архітекторів Маастрихтських угод, результатом реалізації яких стало створення ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram