ГоловнаСвіт

Обама привітав республіканців із перемогою на виборах у Конгрес

Ці вибори стали найдорожчими в історії США

Обама привітав республіканців із перемогою на виборах у Конгрес
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США демократ Барак Обама в ефірі CNN привітав Республіканську партію з перемогою на проміжних виборах у Конгрес

За словами Обами, успіх республіканців не стане трагедією для Білого дому, хоча й трохи ускладнить процес ухвалення рішень. Американський лідер пообіцяв "прислухатися до ідей республіканців" і "працювати з Конгресом у найближчі два з гаком роки настільки ефективно, наскільки це можливо".

"Конгрес ухвалить деякі законопроекти, які я не зможу підписати. Я впевнений, що вживатиму якісь дії, які Конгресу не сподобаються. Це природно", - заявив президент, додавши, що "почув сигнал" від американських виборців.

Найближчим часом Обама має намір домогтися від Конгресу збільшення фінансування заходів боротьби з лихоманкою Ебола, а також отримати від законодавців схвалення на ведення боротьби проти бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

"Я знову звернуся до Конгресу з проханням дозволити використовувати збройні сили проти "Ісламської держави". Світ має бачити, що ми єдині в цьому питанні, і наші військові потребують нашої підтримки", - заявив Обама. Наразі ВПС США далі обстрілюють позиції бойовиків згідно з рішенням Білого дому і Пентагону.

Читайте: Рейтинг Обами впав до рекордно низького рівня

Майбутній лідер республіканської більшості в сенаті Конгресу США Мітч Макконнелл висловив готовність до плідної роботи з адміністрацією Обами. Він виключив можливість тимчасового припинення роботи уряду через розбіжності між республіканцями і демократами щодо ухвалення бюджету країни на такий фінансовий рік.

Республіканська партія забезпечила собі більшість в обох палатах Конгресу США до кінця президентського терміну Барака Обами за підсумками проміжних виборів. У Сенаті представники партії отримали як мінімум 52 місця (демократи - 45), в палаті представників - 243 місця (демократи - 179). Опонентам Обами вдалося також успішно виступити на виборах губернаторів у ключових штатах. Нинішні проміжні вибори стали найдорожчими в історії США. За попередніми оцінками, загальні витрати кандидатів і партій становили понад $4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram