ГоловнаСвіт

Ізраїльська поліція зупинила арабські заворушення в Єрусалимі

Палестинці виступили проти візиту на Храмову гору активістів ізраїльського правого табору

Ізраїльська поліція зупинила арабські заворушення в Єрусалимі
Палестинцы на Храмовой горе
Фото: EPA/UPG

У середу ізраїльська поліція зупинила арабські заворушення на Храмовій горі в Єрусалимі, де на місці знищеного в давнину іудейського храму зараз стоїть мечеть аль-Акса, яка є третьою святинею ісламу.

Про це повідомляє агентство

Рейтер.

Сутички почалися зі жбурляння каміння і петард у співробітників правоохоронних органів, у результаті чого постраждали декілька поліцейських. Газета "Гаарец" із посиланням на палестинських медиків повідомляє, що гумовими кулями серйозно поранено двох учасників заворушень.

"Поліція увійшла в район, відтіснила бунтарів у масках, і вони втекли в аль-Аксу. Поліція зачинила передні ворота мечеті, але не заходила", - заявив представник ізраїльської поліції Мікі Розенфельд. За його словами, для розгону палестинців поліція використовувала шумові гранати, зараз ситуація під контролем.

Водночас палестинський директор аль-Акси заявив, що вартові увійшли в мечеть, де внаслідок сутичок постраждали 20 палестинців.

Після відновлення порядку Храмову гору знову відкрили для відвідувачів. За даними поліції, там уже побували понад 300 осіб, більшість із них - туристи.

Читайте: Ізраїльські праві запропонували вимкнути гучномовці муедзина

Як повідомляє AP, приводом для чергової хвилі заворушень у Єрусалимі стали повідомлення про планований візит на Храмову гору активістів ізраїльського правого табору, які виступають за відновлення єврейської присутності в цьому районі Єрусалима. Тиждень тому скоїли замах на їхнього лідера, рабина Єгуду Гліка. Відтоді він перебуває у важкому стані в лікарні. Стріляв у рабина палестинець - спецпризначенці вбили його під час спроби затримання.

Ізраїль зайняв Східний Єрусалим під час Шестиденної війни 1967 року. 1980 року влада країни прийняла закон про Єрусалим - "єдину і неподільну столицю" Єврейської держави. Міжнародна спільнота, однак, вважає території Східного Єрусалима і Західного берега річки Йордан окупованими і не визнає легітимним розміщення на них єврейських поселень. Палестинці претендують на створення в Східному Єрусалимі столиці власної незалежної держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram