ГоловнаСвіт

У Білорусі стратили третю за рік людину

Білорусь залишається єдиною європейською країною, де застосовується смертна кара

У Білорусі стратили третю за рік людину
архив
Фото: http://kp.ua

У Білорусі у вівторок, 4 листопада, приведено у виконання смертний вирок жителю Гомеля Олександру Грунову, засудженому за вбивство студентки.

Про це повідомляє правозахисний центр "Весна" з посиланням на матір засужденого.

Раніше цього місяця Грунову відмовили у помилуванні. 13 жовтня його справа надійшла до Гомельського обласного суду з позначкою, що процесуальні можливості для оскарження смертного вироку вичерпано.

За даними правозахисників, з початку року в Білорусі стратили троє людей, засуджених до вищої міри покарання.

Злочин, за який засуджено і страчено Грунова, скоєно в Гомелі у 2012 році. Тоді чоловік напав на 22-річну студентку Наталію Ємельянчікову біля її будинку і жорстоко розправився з нею, завдавши понад сто ударів ножем. Вбивцю затримали наступного дня. Він заявив, що раніше познайомився з Наталею в якійсь компанії і що вона нібито образила його. За його свідченнями, це і стало приводом для вбивства.

Читайте: Більшість китайців підтримують смертну кару за корупцію

Смертний вирок Грунову винесли у червні 2013 року. Пізніше засудженому вдалося оскаржити це рішення. Однак у грудні того ж року перший вирок підтвердила колегія у кримінальних справах Гомельського обласного суду.

У 2014 році в Білорусі також стратили студента Павла Селюна, засудженого за вбивство дружини і її коханця, та ув'язненого Григорія Юзепчука, який, відбуваючи покарання за подвійне вбивство, розправився із сусідом по камері, з яким грав у доміно "на життя".

На сьогодні Білорусь - єдина європейська країна, де як і раніше виносяться і приводяться у виконання смертні вироки. Представники ЄС неодноразово закликали владу Білорусі ввести мораторій на смертну кару, проте білоруський президент Олександр Лукашенко, коментуючи цю тему, зазначав, що у певних випадках смертна кара необхідна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram