ГоловнаСвіт

Демонстранти в Буркіна-Фасо вимагають відставки президента

Голова збройних сил Буркіна-Фасо заявив про створення перехідного уряду

Демонстранти в Буркіна-Фасо вимагають відставки президента
Акция протеста в Буркина-Фасо
Фото: EPA/UPG

Сотні протестувальників уранці п'ятниці, 31 жовтня, пройшли маршем у столиці Буркіна-Фасо Уагадугу, вимагаючи відставки президента Блеза Компаоре (Blaise Compaore).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Раніше вранці Компаоре скасував режим надзвичайного стану, введений 30 жовтня на тлі антиурядових демонстрацій і заворушень в Уагадугу. При цьому він заявив, що не має наміру залишати свою посаду, поки нового президента не оберуть демократичним шляхом, зазначає AFP.

"Я почув сигнал. Я відкритий для переговорів з приводу перехідного періоду, після якого влада в країні буде передана новому президенту, обраному демократичним шляхом", - заявив глава держави, не уточнюючи, коли можуть пройти вибори.

30 жовтня Кампаоре оголосив про розпуск уряду країни і ввів режим НС, закликавши при цьому демонстрантів розійтися і почати переговори. Того самого дня голова збройних сил Буркіна-Фасо генерал Оноре Траоре (Honore Traore) заявив про створення перехідного уряду терміном на рік.

Відомий опозиціонер Беневенде Шанкара (Benewende Sankara) зазначив, що заява Траоре схожа на військовий переворот.

"Демісія Компаоре - це умова, яка не підлягає обговоренню. Протягом 27 років Компаоре обманював нас. Навіть зараз він намагається нас обдурити і обдурити людей", - сказав він в інтерв'ю радіо RFI.

Рішенням влади передували масові акції протесту, які почалися 28 жовтня, а 30 жовтня переросли в заворушення. Сотні протестувальників захопили і підпалили будівлю парламенту країни в Уагадугу й оголосили про початок "чорної весни". Демонстранти також зайняли будівлю державного телецентру, через що тимчасово було припинено мовлення.

Демонстрації в Буркіна-Фасо почалися на знак протесту проти продовження президентського терміну Компаоре, який прийшов до влади в результаті військового перевороту 1987 року. 30 жовтня уряд Буркіна-Фасо на тлі протестів не дозволив президенту йти на п'ятий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram