ГоловнаСвіт

ЄС продовжив санкції проти Білорусі до 2015 року

Обмежувальні заходи ЄС щодо частини білоруських чиновників скасовано

ЄС продовжив санкції проти Білорусі до 2015 року
Фото: suyarkov.com

Рада Євросоюзу у четвер продовжила до 31 жовтня 2015 року дію "обмежувальних заходів" щодо Білорусі.

Про це сказано у прес-релізі Ради ЄС від 29 жовтня.

"Згідно зі щорічним розглядом, Рада (ЄС) сьогодні продовжила обмежувальні заходи з боку ЄС проти Білорусі до 31 жовтня 2015 року. Таке рішення ухвално у зв'язку з тим, що не всіх політичних в'язнів звільнили і реабілітували, а ситуація з дотриманням прав людини, законності і демократичних принципів у Білорусі не поліпшилася значним чином", - сказано в документі.

Рішення про продовження дії санкцій набуде чинності 31 жовтня після публікації в офіційному журналі ЄС.

Разом з тим, Рада ЄС не знайшла підстав для того, щоб залишити у списку 24 фізичних осіб, яким раніше заборонили в'їзд у ЄС і чиї активи на території ЄС заморозили. Крім цього, обмеження знято з семи підприємств Білорусі.

Євросоюз, який заявляє про порушення прав людини в Білорусі, у 2012 році розширив введені ще у грудні 2010 року санкції щодо країни, зокрема обмеживши в'їзд білоруських чиновників на територію Євросоюзу, і поставив за умову поліпшення відносин звільнення всіх політв'язнів. Мінськ стверджує, що політв'язнів у країні немає. 

З боку США у 2006 році ввели санкції, що передбачали блокування власності та активів десяти керівників білоруського уряду, включаючи президента Білорусі Олександра Лукашенка. Відтоді указ щорічно оновлюється. Так, у 2007 році ввели санкції щодо концерну "Белнефтехим", у2010 році - стосовно двох банків іранського походження, що працюють у Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram