ГоловнаСвіт

Швеція офіційно визнала Палестину

У Стокгольмі зазначили, що визнання утверджує право палестинців на самовизначення

Швеція офіційно визнала Палестину
Фото: flickr.com

Швеція, яка раніше обіцяла визнати Палестину, стала першою країною-членом ЄС, яка офіційно визнала Палестинську державу.

Про це повідомляє Time.

"Сьогодні уряд приймає рішення визнати державу Палестина. Це важливий крок, який утверджує право палестинців на самовизначення", - заявила голова МЗС Швеції Марго Вальстром.

"Дехто буде стверджувати, що сьогоднішнє рішення ухвалене завчасно. Я побоююся, що це занадто пізно, - йдеться в коментарі Вальстром, надрукованому у шведській газеті Dagens Nyheter. - Торік ми бачили, як мирні переговори вкотре припинили, як рішення про нові поселення на окупованих палестинських землях перешкоджають рішенню про дві держави і як насильство повернулося в Газу".

За її словами, визнання Палестини скеровано на підтримку поміркованих палестинських сил і дасть молодим палестинцям надію на мирне вирішення конфлікту з Ізраїлем.

Новообраний прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен 3 жовтня оголосив про намір Стокгольма визнати Палестину. Це рішення розкритикувала ізраїльська влада.

Наприклад, голова ізраїльського МЗС Авігдор Ліберман назвав ці заяви "поспішними і необдуманими".

Державу Палестину проголосили 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Де-факто визнання Палестинської держави 2012 року схвалила Генеральна Асамблея ООН. За 26 років як державу її визнали 134 країни, однак серед них не було жодної країни Євросоюзу. Угорщина, Польща та Словаччина зробили це ще до вступу в ЄС. При цьому в багатьох європейських державах Палестина має дипломатичні місії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram