ГоловнаСвіт

Кемерон відхилив пропозиції Шотландії щодо референдуму про вихід з ЄС

Британський прем'єр як і раніше готовий переглянути відносини з ЄС

Кемерон відхилив пропозиції Шотландії щодо референдуму про вихід з ЄС
Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Голова британського парламенту Девід Кемерон у середу, 29 жовтня відхилив пропозиції лівоцентристської Шотландської національної партії (Scottish National Party, SNP) про вихід Великобританії зі складу Євросоюзу тільки у тому разі, якщо на референдумі з цього питання за вихід країни зі складу блоку проголосує більшість у кожній з чотирьох його "історичних провінцій" (Англія, Шотландія, Уельс і Північна Ірландія).

Про це повідомляє агентство Рейтер

Шотландія, Уельс і Північна Ірландія мають різний ступінь автономії, але британський уряд у Лондоні контролює зовнішню політику і юридично не зобов'язаний консультуватися з регіональними адміністраціями з таких питань, як вихід з ЄС.

Раніше цього року Кемерон заявив, що готовий виступити проти членства Британії в ЄС. У разі перемоги Консервативної партії Кемерона на майбутніх парламентських виборах у 2015 році референдум можуть провести вже в 2017 році. Однак існують побоювання, що ініціативу буде заблоковано, якщо більшість голосів отримає ліберально-демократична партія.

Разом з тим, Кемерон готовий переглянути відносини Лондона з Брюсселем до проведення референдуму з питання членства Британії в Євросоюзі, якщо ЄС буде реформовано. Він вважає, що ЄС повинен дати Великобританії більше повноважень у сфері контролю над своїми кордонами, в тому числі право обмежувати міграцію з інших країн ЄС. Зараз усі громадяни ЄС мають право безперешкодно жити і працювати на території королівства.

Можливість референдуму з питання щодо членства Великобританії в ЄС обговорювалася ще в 2011 році. Однак тоді законодавці, більшість з яких були лейбористами і ліберальними демократами, відхилили його проведення. При цьому проти проведення референдуму виступав і сам Кемерон, посилаючись на те, що Європа перебуває в глибокій кризі.

Великобританія приєдналася до ЄС в 1973 році. Однак Лондон ніколи не тримав курс на повноцінне злиття з блоком. Так, країна зберегла власну національну валюту і відмовилася входити до Шенгенського безвізового простору.

Нагадаємо, минулого місяця в Шотландії відбувся референдум щодо незалежності країни від Сполученого Королівства, за підсумками якого вона залишилася у складі Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram