ГоловнаСвіт

Рогозін назвав дату передачі "Містраля" Росії

У день передачі корабля "Владивосток" відбудеться також спуск на воду другого вертольотоносця "Севастополь"

Рогозін назвав дату передачі "Містраля" Росії
Дмитрий Рогозин (в центре)
Фото: telegrafist.org

Франція має намір передати Росії перший вертольотоносець "Містраль" 14 листопада.

Про це заявив віце-прем'єр Дмитро Рогозін, інформує ТАСС.

"Рособоронекспорт отримав запрошення 14 листопада прибути в Сен-Назер, де вже перебувають 360 російських військових моряків екіпажу і 60 фахівців-інструкторів", - сказав Рогозін. За його словами, у цей день відбудеться передача корабля "Владивосток", а також спуск на воду другого вертольотоносця "Севастополь".

Рогозін позитивно оцінив підготовку до виконання контракту. "Ми виходимо з того, що Франція має сама захищати свою власну репутацію надійного партнера, в тому числі з питань військового співробітництва", - підкреслив він.

Напередодні міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що остаточне рішення про передачу Росії вертольотоносця "Владивосток" типу "Містраль" ухвалять у листопаді. Раніше, 23 жовтня, Росія заявила, що готова судитися з Францією через відмову від поставки "Містралів".

Раніше джерело у французькій делегації на салоні "Євронаваль-2014" повідомило, що "Владивосток" передадуть Росії між 15 і 20 листопада 2014 року. Профспілка верфей у Сен-Назер, де ведеться будівництво корабля, раніше називала орієнтовну дату передачі 14 листопада.

"Рособоронекспорт" і французька компанія DCNS уклали контракт вартістю €1,2 млрд євро на будівництво двох вертольотоносців типу "Містраль" в червні 2011 року. За умовами угоди термін здачі першого корабля - 1 листопада 2014 року, проте його за погодженням сторін можна зрушити ще на 30 діб без накладення штрафних санкцій. У разі невиконання домовленості сума недодержання і штрафів може досягти €3 млрд. У зв'язку з насильницькою анексією Криму Росією і ситуацією на сході України США неодноразово закликали Францію відмовитися від виконання контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram