ГоловнаСвіт

У Новій Зеландії пройде референдум про зміну прапора

Багатьом новозеландцям не подобається, що у світі їхній прапор плутають з австралійським

У Новій Зеландії пройде референдум про зміну прапора
Новая Зеландия

Нещодавно переобраний на третій термін прем'єр-міністр Нової Зеландії Джон Кей оголосив, що має намір через два роки провести референдум про зміну державного прапора.

Як повідомляє BBC News, на його думку, нинішній прапор відображає колишню колоніальну залежність Нової Зеландії від Великобританії.

"Я думаю, зараз дуже вдалий час для жителів Нової Зеландії обрати новий прапор, який відображатиме статус сучасної незалежної держави", - заявив Кей.

Видання також зазначає, що багатьом жителям країни не подобається, що у світі їхній прапор плутають із австралійським. У лівому верхньому кутку біля прапорів обох держав зображено британський "Юніон Джек", який свідчить про їхню приналежність до Співдружності націй. Різниця полягає лише в кількості зірок на темно-синьому тлі: на новозеландському прапорі їх чотири, а на австралійському - шість.

Читайте: Нова Зеландія призупинила переговори про вільну торгівлю з Росією через Україну

Прем'єр-міністр Нової Зеландії висловлюється за зовсім нове зображення - без "Юніон Джека". За словами Джона Кея, йому більше подобається прапор, на якому була б зображена срібляста гілка папороті на чорному тлі. На думку глави уряду, це повинно нагадувати новозеландцям про гордість нації - команду регбі All Blacks.

Референдум пройде у два етапи. Перший відбудеться наприкінці 2015 року. Новозеландці обиратимуть дизайн нового прапора з декількох варіантів. На другому етапі, запланованому на 2016 рік, жителі вирішуватимуть, зберегти старий чи зробити новий прапор офіційним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram