ГоловнаСвіт

Іран звинуватив Туреччину в продовженні громадянської війни у Сирії

Ердоган звинуватив Тегеран у використанні сирійського конфлікту у своїх цілях

Іран звинуватив Туреччину в продовженні громадянської війни у Сирії

Іран звинуватив Туреччину в тому, що вона сприяє продовженню громадянської війни в Сирії, домагаючись повалення президента Башара Асада і підтримуючи сирійські опозиційні групи.

Про це повідомляє Рейтер з посиланням на іранське державне інформагентство "ІРНА".

Анкара, на відміну від Тегерана, підтримує помірну сирійську опозицію, що виступає проти Асада, який є найближчим регіональним союзником іранської влади. При цьому, як зазначає Рейтер, Іран підтримує Асада як у військовому, так і в політичному плані.

"Втручання Анкари у внутрішні справи Сирії, на жаль, призвело до продовження війни і численних смертей невинних сирійців. Криза в Сирії могла закінчитися три роки тому, якби турецькі чиновники припинили вимагати зміни правлячого режиму і підтримки терористичних груп у Сирії", - наводить "ІРНА" слова високопоставленого представника МЗС Ірану.

Як зазначає Рейтер, коментарі іранського МЗС, ймовірно, є відповіддю на заяву президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, який у понеділок звинуватив Іран у використанні міжрелігійного конфлікту в Сирії у своїх власних цілях.

"Коли відбувається двостороння зустріч з Іраном, він погоджується вести спільну роботу над розв'язанням цієї проблеми. Коли настає час діяти, він, на жаль, чинить по-своєму", - заявив Ердоган.

Зазначається також, що позиція Ердогана щодо сирійського конфлікту призвела до погіршення відносин Туреччини з Іраном, Росією, а часом і з США.

Раніше Туреччина відмовилася приєднатися до очолюваної США міжнародної коаліції у боротьбі з терористичним угрупуванням "Ісламська держава" (ІД), заявивши, що міжнародні сили також повинні виступити проти Асада. Вашингтон, який координує повітряні операції проти ісламістів, пропозицію Анкари відхилив.

Іран і США десятиліттями ворогували, проте нині поділяють стратегічний інтерес, який полягає в тому, щоб перешкоджати успіхам "Ісламської держави" в захопленні нових територій і не дозволити перекроїти карту Близького Сходу. Крім того, військові успіхи ІД перешкоджають розширенню впливу Ірану в Сирії, Іраку та Лівані.

Нагадаємо, у кінці вересня президент Ірану Хасан Рухані заявив, що Захід несе відповідальність за "стратегічний промах", який перетворив Близький Схід, Центральну Азію і Кавказ у "гавань для терористів та екстремістів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram