ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Росіяни висловилися за особливу форму демократії в РФ

Північні сусіди України не хочуть бути людьми "західної культури"

Росіяни висловилися за особливу форму демократії в РФ
архив
Фото: Предоставлено Денисом Казанским

Більшість росіян (62%) солідарні в тому, що Росія потребує демократії.

Про це свідчить опитування, проведене аналітичним центром "Левада".

Однак більшість опитаних (55%) вважає, що Росії потрібна особлива форма демократичного правління, що враховує особливості країни. При цьому лише 13% росіян розглядають як демократичний приклад розвинені країни Європи та Америки.

64% росіян не тільки не хочуть бути схожими на Захід, а й вважають, що взаємодія між Росією і західними країнами завжди будуватиметься на недовірі. За останні п'ятнадцять років число респондентів, які вірять у можливість побудови дружніх стосунків із Заходом, знизилося до мінімуму - 26%. Це підтверджується даними, що демонструють зростання негативного ставлення до країн, які представляють собою західну демократію (США, Євросоюз).

Зазначається, що "антизахідна кампанія і патріотичне піднесення подавили у більшості населення (в першу чергу у тих, хто не має значного соціального капіталу - вищої освіти, високого доходу, соціальних зв'язків) бажання відчувати себе людиною "західної культури".

Серед тих росіян, хто має кошти для виїзду за кордон і високий освітній рівень (володіє знанням іноземних мов), прихильників західної демократії більше, ніж серед тих, хто ніколи не був за кордоном і не знає мов.

Читайте: Більш як половина росіян побоюються фінансової кризи через європейські санкції

70% росіян не хотіли б жити чи працювати на Заході, навіть якби у них була така можливість. Тільки кожен шостий опитаний хотів би долучитися до західної культури. З тих респондентів, хто все-таки задумається про життя і роботу в західних країнах, основною причиною таких думок вони називають "кращі умови життя" (20%), "бажання забезпечити дітям надійне майбутнє" (19%), "відсутність надійного захисту від свавілля влади" (15%).

Опитування проводилося 26-29 вересня 2014 року за репрезентативною всеросійською вибіркою міського та сільського населення серед 1630 осіб віком 18 років і старших у 134 населених пунктах 46 регіонів країни. Статистична похибка даних цих досліджень не перевищує 3,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram