ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

У Росії заблокували "машину часу" Інтернету

Роскомнагляд провів рейд по сайтах у пошуках ролика ІД

У Росії заблокували "машину часу" Інтернету
Фото: archive.org/web/

Роскомнагляд заблокував доступ для жителів Росії до "архіву Інтернету" - сайту Wayback Machine, який автоматично зберігає копії різних сайтів з усього світу. Про це пише CNews.

За допомогою цього ресурсу можна дізнатися, як виглядала та чи інша сторінка на певну дату. Wayback Machine підтримується американською організацією Internet Archive за підтримки корпорації Alexa Internet.

Wayback Machine потрапив у поле зору Роскомнагляду у зв'язку з відеороликом терористичної організації "Ісламська держава", що потрапив до російського списку екстремістських матеріалів. Роскомнагляд провів рейд сайтами і виявив близько 400 сторінок, де він присутній. 303 сайти, зокрема YouTube і "ВКонтакте", видалили контент.

70 ресурсів не відповіли Роскомнагляду, і тепер їх включили в реєстр заборонених сайтів.

Крім того, серед заблокованих ресурсів виявилися торент-трекер Bittorrent.su, український файлообмінний сервіс Ex.ua (і так недоступний у Росії), сайт із дослідження проблем ісламського екстремізму Jihadology.net і кілька зарубіжних відеохостингів (Videopress.com, Uploadhero. co та ін). Решта 38 сайтів, які отримали повідомлення Роскомнагляду і не відповідали на них, заблокують у вихідні.

Варто зазначити, що блокування Роскомнагляду можна обійти за допомогою анонімайзерів або інших схожих сервісів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram