ГоловнаСвіт

Китай вирішив налагодити військове співробітництво з Іраном

Аналітики вважають, що КНР хоче посилити свій вплив і присутність за межами Східної Азії

Китай вирішив налагодити військове співробітництво з Іраном
Чан Ваньцюань
Фото: EPA/UPG

Глава міністерства оборони Китаю Чан Ваньцюань (Chang Wanquan) заявив, що Пекін хоче налагодити тісніше співробітництво з Іраном у військовій сфері.

Як повідомляє агентство Рейтер, з відповідною заявою глава Міноборони Китаю виступив на зустрічі з командувачем ВМС Ірану контр-адміралом Хабіболлою Саярі (Habibollah Sayyari). 

За словами Ваньцюаня, збройні сили обох країн в останні роки підтримують "хорошу співпрацю, здійснюють взаємні візити, підготовку кадрів та співпрацюють в інших областях". Він також підкреслив, що Китай готовий "налагоджувати з Іраном подальше ділове співробітництво і зміцнювати військові зв'язки".

Саярі у свою чергу заявив, що Іран приділяє велику увагу своїм зв'язкам з КНР і "готовий посилити двостороннє співробітництво між двома збройними силами, особливо у військово-морській сфері".

Іранські ЗМІ 20 вересня повідомляли, що китайські військові кораблі вперше в історії пришвартувалися в іранському порту Бендер-Аббас, щоб потім взяти участь у спільних військово-морських навчаннях у Перській затоці.

Читайте: Барель нафти подешевшав до 85 доларів

На думку аналітиків, співпраця між Іраном і Китаєм у військово-морській сфері направлена на посилення військового потенціалу Ірану в Перській затоці, а також свідчить про намір Китаю посилити свій вплив і присутність поза межами Східної Азії.

"Це очевидна ознака того, що Пекін визнає ці відносини (з Іраном - ред.), хоча вони залишалися відносно прихованими до цього моменту", - заявив Крістіан Лем'єр, військово-морський експерт Міжнародного інституту стратегічних досліджень.

Китайські державні ЗМІ повідомляють, що під час візиту Саярі в КНР йому провели ознайомчий тур по китайському підводному човні і військових кораблях, де він "прослухав базову інформацію про китайське обладнання і системи озброєння". Зазначається, що іранський військовий висловив надію на можливість співпраці двох флотів в операціях проти морських піратів.

На сьогодні Китай є основним покупцем іранської нафти. Останнім часом Пекін різко збільшив обсяг закупівель нафти у зв'язку з ослабленням санкцій, введених Заходом проти Ірану.

Представники Ірану і США минулого тижня заявили про "певний прогрес" в ядерних переговорах, спрямованих на врегулювання питань навколо спірної ядерної програми Тегерана.

Нагадаємо, 5 вересня Іран отримав від Японії $1 млрд заморожених напередодні активів, згідно з умовами досягнутої раніше угоди з "шісткою" міжнародних посередників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram