ГоловнаСвіт

Прем'єр Канади пообіцяв подвоїти зусилля у боротьбі з тероризмом (оновлено)

Поліція встановила особу канадського стрільця

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер заявив, що країна подвоїть свої зусилля у боротьбі з терористичними організаціями за кордоном після стрілянини в центрі Оттави.

Про це повідомляє агентство Рейтер

"Це зміцнить нашу рішучість і подвоїть наші зусилля і зусилля наших органів національної безпеки зі вжиття всіх необхідних заходів для виявлення та протидії загрозам", - заявив Харпер в середу ввечері під час звернення до нації. Він також порівняв напад на парламент в Оттаві з атакою на канадські цінності.

"Напади на співробітників служб безпеки і на наші державні установи за своєю природою є атаками на нашу країну, наші цінності, наше суспільство і на нас, канадців", - зазначив він.

Харпер також зазначив, що Канаду не залякати двома атаками, внаслідок яких загинули двоє поліцейських цього тижня. За його словами, служби безпеки зроблять все можливе, щоб відбити майбутні загрози, однак Канада все-таки ще може зазнати таких нападів.

"Я хотів би прояснити. Нас не залякати. Канаду ніколи не залякати", - підкреслив глава уряду, додавши, що через ці теракти країна згуртується ще сильніше. Поліція Оттави вже зняла оточення з центру міста у зв'язку з "відсутністю загрози суспільній безпеці". Однак Парламентський пагорб залишається недоступним для громадян на час поліцейської операції.

22 жовтня в Оттаві невідомий відкрив стрілянину біля Національного військового меморіалу. В результаті убито солдата почесної варти. Згодом постріли пролунали ще у двох місцях - в одній із будівель парламентського комплексу та у торговому центрі, також розташованому неподалік від парламенту. Поліції вдалося ліквідувати злочинця.

Зазначають, що внаслідок стрілянини в парламенті постраждали чотири людини. Один з них - 25-річний солдат почесної варти Натан Сірілл (Nathan Cirillo) - помер від отриманих поранень. Трьох інших станом на ранок четверга виписали з лікарні Оттави (The Ottawa Hospital). Про це повідомляє мікроблог медичного закладу у Twitter.

"Ми можемо підтвердити, що всі троє пацієнтів виписані з лікарні. Ми бажаємо їм швидкого одужання", - йдеться в повідомленні.

За попередніми даними, стрільцем був Мішель Зіхаф-Бібо (Michael Zehaf-Bibeau) - громадянин Канади, який нещодавно прийняв іслам. За даними CTV News, житель Квебека народився у 1982 році.

Увечері в середу президент США Барак Обама повідомив, що Вашингтон не має інформації про мотиви того, хто стріляв, а також про його причетність до будь-якої терористичної мережі. Він назвав подію трагедією.

Як зазначає Fox News, канадським військовослужбовцям після стрілянини в столиці Оттаві заборонили носити форму на публіці. Відповідне попередження зроблено з побоювань, що вони можуть стати мішенями для атак. За даними телеканалу, командувач ВМС в Атлантичному океані контр-адмірал Джон Ньютон електронною поштою віддав наказ із позначкою "термінові заходи". У документі, відправленому 23 тисячам військовим, які пройшли службу у східних провінціях країни, йдеться, що "вони не повинні з'являтися у військовій формі на публіці". Також їм рекомендувалося не покидати будівлі, в яких вони перебували на той момент. Зазначається, що цей наказ віддали приблизно через годину після повідомлення про стрілянину в Оттаві. Терміни його дії наразі не повідомляються.

Нагадаємо, кілька днів тому, 20 жовтня, канадські поліцейські застрелили чоловіка, який збив на своєму автомобілі двох військовослужбовців. Один із військових згодом помер. Сусіди злочинця заявили, що протягом року він перебував під впливом екстремістів. Чоловік перебував на особливому контролі у канадських спецслужб. На тлі цього інциденту в Канаді підвищили рівень терористичної загрози.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram