ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Авіація США випадково скинула "Ісламській державі" партію зброї

У Пентагоні стверджують, що значна частина військової допомоги потрапила до адресата

Перша партія зброї, боєприпасів і медичних пакетів, скинута авіацією США курдам - захисникам сирійського міста Кобані, потрапила в руки бойовиків терористичної організації "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

21 жовтня в Інтернеті з'явився відеозапис, на якому бойовики "Ісламської держави" демонструють ящики з гранатами, скинуті авіацією США на допомогу курдським ополченцям - ті, проте, потрапили до ісламістів.

Прес-секретар міноборони США Джон Кірбі прокоментував цей ролик, заявивши, що значна частина боєприпасів усе ж дісталася захисникам сирійського міста Кобані.

Кірбі зазначив, що фахівці все ще вивчають відеозапис, проте вже зрозуміло, що зафіксовані на відео боєприпаси належать до тих, які скинули.

Раніше співробітники Пентагону заявили, що американські літаки доправили курдським військам 28 партій зі зброєю і гуманітарним вантажем, проте одна з них упала на територію, контрольовану ІД. Пізніше у відомстві повідомили, що авіація відкрила вогонь і знищила ящики.

19 жовтня авіація США скинула зброю, боєприпаси і медикаменти курдським ополченцям, які захищають сирійське місто Кобані, котре вважають столицею курдської автономії. Ісламісти оточили місто на початку жовтня. Воно має стратегічне значення для ІД, оскільки в разі його захоплення в руках бойовиків опиниться велика ділянка сирійсько-турецького кордону.

Бойовики ІД уже мають досвід використання захопленої техніки. Зокрема, раніше повідомляли, що вони почали літати на винищувачах, імовірно, МіГ-21 або МіГ-23. Управляти винищувачами їх навчили іракські льотчики, які приєдналися до бойовиків.

Читайте: У Канаді застрелили ймовірного ісламіста, який збив двох військовослужбовців

З червня 2014 року бойовики "Ісламської держави" захопили кілька міст Іраку і території на кордоні із Сирією та Йорданією. Угруповання оголосило 29 червня про створення "ісламського халіфату" на підконтрольних йому територіях в Іраку і Сирії. Халіфом оголошено лідера бойовиків Абдаллу Ібрагіма ас-Самарана, також відомого як Абу Бакр аль-Багдаді. Самопроголошений халіфат зараз простягнувся від міста Алеппо на півночі Сирії до провінції Діяла на сході Іраку.

США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. 23 вересня США завдали авіаударів по автоколонах, тренувальних таборах, командних пунктах, а також мобільних нафтопереробних заводах бойовиків у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram