ГоловнаСвіт

Швеція полює за аварійним російським підводним човном

Міноборони РФ заперечує вторгнення в акваторію скандинавської країни

Швеція полює за аварійним російським підводним човном
Фото: thelocal.se

Шведська газета Svenska Dagbladet з посиланням на свої джерела повідомила, що ВМС Швеції шукають у своїх територіальних водах, імовірно, російський підводний човен, який подавав аварійні сигнали.

Радіопередачу було зафіксовано ще в четвер, 16 жовтня. Вона велася на частотах, які використовуються російськими ВМС в екстрених ситуаціях. Сама розмова відбувалася російською мовою. Приймач радіосигналу, як наголошується, був у Калінінграді. Увечері в п'ятницю, 17 жовтня, шведські військові зафіксували ще одну передачу, тепер у зашифрованому вигляді.

Представник командування збройних сил Швеції Йонас Уікстрем офіційно підтвердив, що шведські військові почали великомасштабну операцію з пошуку іноземного підводного човна в територіальних водах країни поблизу Стокгольма. За словами Уікстрема, військові отримали інформацію про те, що в територіальні води могла зайти іноземна субмарина. В її пошуках задіяно бойові кораблі, гелікоптери та кілька підрозділів сухопутних військ.

Як підкреслив Уікстрем, хоча про повномасштабне вторгнення не йдеться, командування "працює над цим питанням максимально серйозно". При цьому він не уточнив, якій саме країні може належати підводний човен.

У свою чергу Міністерство оборони Росії заперечує інцидент з російським підводним човном.

"Підводні човни ВМФ Росії, як і надводні кораблі, виконують завдання в акваторіях Світового океану відповідно до плану. Ніяких позаштатних і, тим паче, аварійних ситуацій з російськими військовими кораблями не було і немає", - повідомив офіційний представник Міноборони РФ.

Вихід до Балтійського моря мають дев'ять держав: крім Швеції, це Німеччина, Данія, Латвія, Литва, Польща, Росія, Фінляндія та Естонія. Власний підводний флот мають лише Німеччина, Польща, Росія та Швеція.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram