ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Ісламіст із ФРН опублікував відео з погрозами на адресу Меркель

Бойовики вимагають $108 тис. за підручники для іракських шкіл

Ісламіст із ФРН опублікував відео з погрозами на адресу Меркель
боевики ИГ
Фото: EPA/UPG

Бойовик терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД), який приїхав до Сирії з Німеччини, опублікував в Інтернеті відео з погрозами на адресу канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Про це повідомляє Die Welt.

Окрім погроз на адресу Меркель, бойовик закликає мусульман Німеччини, Австрії та Швейцарії вступати до лав ІД. Сам автор звернення до від'їзду в Сирію входив до забороненої салафітської організації.

Тим часом, як повідомляє РИА Новости з посиланням на джерело в міносвіти Іраку, бойовики ІД в Іраку захопили на кордоні з Йорданією хури з підручниками для іракських шкіл і зажадали $108 тис. за пропуск літератури через захоплені ними території.

"На КПП Требель при в'їзді в Ірак з Йорданії захоплено три великовантажні хури з новими підручниками. Терористи вимагають по $36 тисяч за кожну вантажну автомашину. Тепер забезпечення школярів підручниками - під питанням", - сказав співрозмовник агентства.

За його словами, цей інцидент особливо вдарить по початковій школі. "Діти так чекають на можливість піти вчитися і хоч на якийсь час забути про повсякденні труднощі", - пояснило джерело.

Перед цим початок навчального року в більшості провінцій Іраку було відкладено на місяць - до 22 жовтня - через бойові дії в країні, а також через те, що частину шкіл пристосували для розміщення внутрішньо переміщених осіб. У вересні ЮНЕСКО повідомила, що тисячі іракських дітей цього року можуть залишитися без можливості отримувати освіту.

Терористичне угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", на початку червня захопило значну частину територій Сирії й Іраку. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії проти екстремістів в Іраку. 23 вересня США почали завдавати авіаударів по автоколонах, тренувальних таборах, командних пунктах, а також мобільних нафтопереробних заводах бойовиків у Сирії.

Уже понад три тижні ісламісти тримають в облозі місто Кобані, яке вважають столицею курдської автономії. В разі його захоплення в руках бойовиків опиниться велика ділянка сирійсько-турецького кордону. За останніми даними, сотні бойовиків ІД загинули від авіаударів по Кобані в ніч проти 16 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram