ГоловнаСвіт

Кемерон заявив, що Британія має виступити за права Гонконгу

МЗС КНР заявило, що питання, пов'язані із Сянганом - внутрішня справа Китаю

Кемерон заявив, що Британія має виступити за права Гонконгу
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Девід Кемерон заявив у середу, 16 жовтня, що Великобританія повинні стати на захист учасників протестного руху Occupy Central у Гонконгу.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Відповідаючи в парламенті на запитання про заворушення в Гонконгу, Кемерон сказав, що важливо, щоб жителі мегаполіса могли насолоджуватися правами і свободами, викладеними в англо-китайській угоді перед передачею Сянгану Китаю 1997 року.

"Важливо, що демократія передбачає реальний вибір. Йдеться про права і свободи, зокрема людини, мови, слова, зборів, асоціацій, пересування і, звичайно, страйки", - сказав Кемерон, підкресливши, що угода між КНР і Великобританією дуже важлива для Лондона.

"Це важливі свободи, які гарантуються цією спільною декларацією, і це те, на захист чого ми повинні стати передусім".

На запитання журналістів про коментарі Кемерона офіційний представник МЗС КНР Хун Лей сказав, що питання, пов'язані з Гонконгом, є внутрішньою справою.

"Гонконг є спеціальним адміністративним районом Китаю. Жоден іноземний уряд чи приватна особа не має права спекулювати цим питанням", - сказав він на щоденному прес-брифінгу в Пекіні.

Нагадаємо, в ніч проти середи поліція Гонконгу вигнала протестувальників із кількох вулиць, 45 осіб заарештували. При цьому співробітники правоохоронних органів жорстоко побили одного демонстранта, що обурило деяких законодавців і громадськість. Поліцейських, які побили протестувальника, відсторонили від роботи.

Демонстрації в Гонконгу почалися 26 вересня. Тоді на вулиці міста вийшли близько 80 тисяч людей, переважно студенти, з вимогою самостійно обирати місцеву владу. У Пекіні погодилися піти на поступки і пообіцяли, що Гонконг отримає таку можливість 2017 року. При цьому уряд висунув умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені вибірниками з Китаю.

У Гонконгу із цим не згодні і виступають за повну демократизацію голосування. Крім того, протестувальники вимагали відставки глави уряду Гонконгу Лян Чженьїна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram