ГоловнаСвіт

ЄС розкритикував Туреччину за втручання в судову систему і обмеження свободи слова

Анкара знову вирішила домагатися вступу в ЄС

ЄС розкритикував Туреччину за втручання в судову систему і обмеження свободи слова

Європейський союз у середу, 8 жовтня, розкритикував Туреччину, яка претендує на приєднання до ЄС, за політичне втручання в судову систему країни.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на щорічну доповідь Єврокомісії щодо країн, що прагнуть приєднатися до ЄС.

З доповіді випливає, що дії офіційної Анкари у відповідь на корупційний скандал в уряді країни не лише завдали істотної шкоди незалежності судової влади, а й послабили цивільні права.

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині вибухнув гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію, заарештувавши загалом кілька десятків людей, серед яких відомі бізнесмени і високопоставлені політики з близького оточення нинішнього президента і тодішнього прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських та суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії з викорінення підривної діяльності "паралельної держави".

Згодом Ердоган спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням в них антиурядової інформації.

Так, у Брюсселі зазначили, що питання приєднання Туреччини до блоку підлягає подальшому обговоренню, і рекомендували почати дискусію з питань судової влади та основних прав людини як спосіб змусити Туреччину боротися з проблемами, які є в країні.

Наразі на вступ у найбільший у світі торговий блок претендують Туреччина, Чорногорія, Сербія, Македонія, Албанія, Боснія і Герцеговина та Косово.

Найбільше занепокоєння у Єврокомісії, яка допомагає урядам ЄС визначити, кого пускати в блок, є боротьба Ердогана за вплив на суди з метою переслідування його політичних супротивників. Це пов'язано з корупційним скандалом навколо внутрішнього кола Ердогана.

"Реакція влади після звинувачень у корупції в грудні 2013 року викликала серйозну заклопотаність щодо незалежності судової влади та поділу влади (у Туреччині)", - йдеться в доповіді Єврокомісії.

В ЄС також критикують Туреччину за закон, що посилює державний контроль над Інтернетом, хоча згодом його було анульовано Вищим судом Туреччини. Як наголошується в доповіді, спроби заборонити соціальні медіа "відображають обмежувальний підхід до свободи висловлювання думок".

Також ситуацію ускладнює курдське питання. Багато курдів хочуть створення власної держави, проте Анкара категорично заперечує таку можливість.

Як зазначає Рейтер, своєю доповіддю ЄС ризикує розлютити Туреччину менш ніж через місяць після того, як Анкара заявила про початок нової програми з поновлення зусиль отримати членство в ЄС.

Туреччина, член НАТО, з 2005 року веде переговори про приєднання до ЄС. Одним з каменів спотикання у переговорному процесі Туреччини з ЄС є кіпрська проблема. Крім того, існують такі політичні перешкоди, які виступають проти вступу Туреччини у блок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram