ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума ухвалила в першому читанні "закон Ротенберга"

Проходження законопроекту забезпечила "Единая Россия".

Держдума ухвалила в першому читанні "закон Ротенберга"
Фото: obozrevatel.com

У Держдумі РФ в середу, 8 жовтня, ухвалили в першому читанні законопроект про відшкодування громадянам Росії з бюджету втрат від свідомо "неправосудних" рішень іноземних судів, відомий як "закон Ротенберга".

"За" проголосували 233 депутати, "проти" - 202. Ще троє парламентарів утрималися.

Проект підтримала тільки фракція "Единая Россия", депутати від КПРФ, ЛДПР і "Справедливой России" його не підтримали.

Так, у Держдумі з критикою законопроекту виступив міністр економічного розвитку Олексій Улюкаєв, який і раніше  розкритикував законопроект. "Моя позиція відома: ми офіційно давали ще у квітні негативний висновок на цей законопроект. На новій стадії розгляду до нас він не надходив. У висновку ми говорили про те, що там є серйозні колізії з міжнародними зобов'язаннями, з нормами міжнародного права. Він фактично поширює неявну бюджетну страховку на іноземні активи. Ми заохочуємо вивіз капіталу з країни в різних формах, що, напевно, не є завданням економічної політики, це було б контрпродуктивно", - сказав Улюкаєв.

Олексій Діденко (ЛДПР) підкреслив, що законопроект абсолютно пріоритетний: "Ми поділяємо всю неправомірність санкцій, але чому ми мусимо позбуватися приватних проблем за кошти наших громадян? Хочеться вірити, що ті особи, які потрапили під санкції, висловлювалися щиро і не сподівалися на таку страхувальну подушку". Микола Коломейцев (КПРФ) зазначив, що такі законопроекти "не мають права вносити до Держдуми". "Приватна власність понад усе. Грошей немає на ошуканих вкладників часів СРСР, для обдурених пайовиків немає, біженцям із Донецька та Луганська немає. Таким чином створюємо мотивацію для подальшого виведення коштів", - заявив есер Олег Нілов.

Законопроект, названий у ЗМІ "законом Ротенберга", дозволяє отримати виплати компенсації з федерального бюджету тим росіянам, чиє майно відчужене "неправомірними" рішеннями іноземних судів. Його вніс на розгляд 23 вересня єдинорос Володимир Поневежський.

Раніше від використання цього закону відмовився і сам Аркадій Ротенберг. 23 вересня італійська поліція наклала арешт на нерухоме майно бізнесмена в цій країні: квартиру на Сардинії, чотири вілли і готель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram