ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Бойовики ІД відступили з курдського міста після авіарейду військ коаліції

У Дамаску сподіваються на звільнення всього регіону від ісламістів

Бойовики ІД відступили з курдського міста після авіарейду військ коаліції
архив
Фото: www.1news.az

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" відступили на околиці курдського міста Кобані в Сирії після того, як сили міжнародної коаліції на чолі зі США завдали серії авіаударів по їхніх позиціях.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на місцевих чиновників.

Курдські ополченці Пешмергу, які впродовж трьох тижнів відбивають атаки ісламістів на Кобані, підтвердили, що нові бомбардування виявилися успішнішими від попередніх.

В операції брали участь ВПС США та Нідерландів. Про ураження цілей на позиціях ісламістів розповів командор Королівських військово-повітряних сил Нідерландів: "Прицільним вогнем знищено повнопривідні вантажні платформи: бойовики використовували їх для перевезення мінометів, якими обстрілювали загони Пешмергу".

Після того як місто Кобані (в арабському варіанті Айн-ель-Араб) перейшло під контроль бойовиків, основна частина його 180-тисячного населення сховалася в Туреччині.

З турецького боку кордон охороняють посилені підрозділи урядової армії. За заявою сирійської влади, є надія, що нинішній відступ ісламістів під натиском військ коаліції покладе початок звільненню від них усього регіону.

Попередніх авіаударів по бойовиках ІД міжнародна коаліція завдала у вівторок, 7 жовтня. Того самого дня ісламісти, які мають танки й артилерію, увійшли в Кобані і почали бої з курдським ополченням на вулицях міста. У понеділок, 6 жовтня, терористи захопили околиці міста. Сирійські правозахисники повідомляють, що в боях за Кобані загинули не менш ніж 400 осіб.

За даними BBC, Кобані має для ІД стратегічне значення, оскільки, закріпившись на його території, вони зможуть контролювати значну частину сирійсько-турецького кордону.

У ніч проти 8 жовтня в Туреччині запровадили комендантську годину у зв'язку з масовими акціями протесту курдів, які протягом кількох днів вимагали активніше боротися з бойовиками ІД. Демонстрації супроводжувалися заворушеннями, в результаті яких у Туреччині загинули 14 курдів.

7 жовтня курдські активісти увірвалися в будівлю Європарламенту в Брюсселі на знак протесту проти бездіяльності ЄС. Акція протесту також пройшла біля будівлі нідерландського парламенту в Гаазі 6 жовтня. Крім того, в Німеччині курди побилися з чеченцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram