ГоловнаСвіт

Вчені прогнозують поширення вірусу Ебола в Європі

До найбільшого ризику появи смертельної лихоманки схильні Франція і Великобританія

Вчені прогнозують поширення вірусу Ебола в Європі
Ученый работает с вирусом Эбола
Фото: EPA/UPG

Вчені, проаналізувавши маршрути поширення вірусу лихоманки Ебола, дійшли висновку, що до кінця жовтня вірус може проникнути до Франції і Великобританії.

Про це повідомляє британська газета Independent.

За версією групи вчених під керівництвом професора Північно-східного університету Бостона Алекса Веспіньяні, що проаналізувала поширення небезпечної хвороби і авіамаршрути, ризик поширення вірусу у Франції до 24 жовтня становить 75%, а для Великобританії - 50%. Крім того, лихоманка, ймовірно, дістанеться Бельгії, Іспанії та Швейцарії.

Франція опинилася в групі найвищого ризику через те, що найбільш постраждалі від Еболи країни - Гвінея, Сьєрра-Леоне і Ліберія - є франкомовними. Великобританії лихоманка, на думку вчених, загрожує через те, що лондонський аеропорт "Хітроу" є одним з найбільших у світі туристичних центрів.

У дослідженні сказано, що хворий може занести лихоманку в Європу, не знаючи, що він інфікований. Також у доповіді наголошується, що скорочення авіарейсів до Західної Африки на 80% зменшить ризик поширення лихоманки у Франції до 25%, а у Великобританії - до 15%.

За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), кількість жертв від лихоманки Ебола в Західній Африці досягла 3,5 тис. осіб, близько 7,5 тис. заражено. Епідемію в країнах Західної Африки взяти під контроль не вдається, і вакцини проти вірусу наразі немає. Випадки захворювання лихоманкою також зафіксовано в США.

ВООЗ відмовилася забороняти авіаперельоти в Західну Африку, обгрунтувавши це тим, що, на відміну від інших інфекцій, Ебола не переноситься повітряним шляхом. Водночас, ВООЗ рекомендувала країнам, які охопила епідемія, зберігати заборону на перельоти для всіх хворих або людей з підозрою на зараження, для запобігання подальшого поширення вірусу.

Нагадаємо, напередодні МОЗ Іспанії повідомив, що 40-річна іспанська медсестра стала першим пацієнтом, який заразився вірусом Еболи в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram