ГоловнаСвіт

Нобелівську премію з фізики вручили японським ученим за світлодіоди

Офіційне вручення нагороди традиційно відбудеться 10 грудня

Нобелівську премію 2014 року з фізики отримали японські вчені Ісаму Акасака, Хіросі Амано і Судзі Накамура за створення "різнокольорових" світлодіодів.

Повідомлення про це з'явилося 7 жовтня на офіційному акаунті Twitter Нобелівського комітету, а також на сайті.Торік нагороду з фізики отримали Пітер Гіґґс (Peter Higgs) і Франсуа Енґлер (François Englert). Її вручили за теоретичні роботи, пов'язані з поясненням генерації маси в електрослабкому секторі стандартної моделі частинок. Статті вчених побачили світ у 1960 роках і тільки 2012 року в результаті виявлення бозона Гіґґса на Великому адронному колайдері отримали своє підтвердження.

Уперше премії удостоїли Вільгельма Рентгена 1901 року за відкриття променів, названих згодом на його честь. Премія з фізики має свої рекорди. Зокрема, двічі її отримував американець Джон Бардін (John Bardeen): 1956 року спільно з Волтером Брайтенном (Walter Brattain) і Вільямом Шоклі (William Shockley) за винахід транзистора і 1972 року з Леоном Купером (Leon Cooper) і Джоном Шріффером (John Schrieffer) за створення мікроскопічної теорії надпровідності. Середній вік лауреатів - 55 років. Наймолодшим став 25-річний австралієць Вільям Брегг (William Bragg), разом зі своїм батьком одержав її в 1915 році за дослідження дифракції рентгенівських променів на кристалах. Його робота послужила теоретичною основою для рентгеноструктурного аналізу.

Премію з фізики отримали лише дві жінки (у співавторстві): Марія Склодовська-Кюрі 1903 року за дослідження радіації і Марія Гьопперт-Майєр (Maria Göppert-Mayer) 1963 року за оболонкову модель атомного ядра. Всього до 2013 року відбулося 107 церемоній вручення премій з фізики. Загальне число лауреатів - 195, з них 47 отримали її одноосібно.

За традицією, в Стокгольмі 10 грудня 2014 року, в день смерті її засновника, має відбутися офіційне вручення нагороди. Крім преміальних, король Швеції вручить ученим дипломи та медалі із зображенням Альфреда Нобеля. Премію з фізики присуджує Шведська королівська академія наук. Вона ж обирає майбутніх лауреатів із-поміж кандидатів, пропонованих Нобелівським комітетом з фізики.

Напередодні, 6 жовтня, Нобелівську премію з медицини присудили за відкриття "GPS мозку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram