ГоловнаСвіт

Більшість демонстрантів у Гонконгу покинули барикади

Чиновники почали повертатися в будівлю уряду спеціального адміністративного району Китаю

Більшість демонстрантів у Гонконгу покинули барикади
Полиция в центре Гонконга
Фото: EPA/UPG

Активісти протестного руху Occupy Central у Гонконгу близько тижня протестували проти неправомірних, на їхню думку, дій центрального уряду КНР.

Як повідомляє 6 жовтня агентство Рейтер, хоча кілька сотень демонстрантів залишаються на вулицях, чиновники почали повертатися в будівлю уряду спеціального адміністративного району Китаю.

Напередодні протестувальники погодилися розібрати частину барикад, що блокували вхід в адміністративну будівлю. Рішення ухвалено на тлі того, що голова уряду Гонконгу Лян Чженьїн висунув демонстрантам ультиматум. Він пообіцяв, що поліція вдасться до жорстких заходів для відновлення громадського порядку, якщо акції протесту не припиняться до понеділка, 6 жовтня.

Демонстрації в Гонконгу почалися 26 вересня. Тоді на вулиці міста вийшли майже 80 тис. осіб, переважно студенти, з вимогою самостійно обирати місцеву владу. У Пекіні погодилися піти на поступки і пообіцяли, що Гонконг отримає таку можливість 2017 року. При цьому уряд висунув умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені вибірниками з Китаю.

У Гонконгу з такими умовами не згідні, вимагаючи повної демократизації голосування. Крім того, протестувальники вимагали відставки голови уряду Гонконгу Лян Чженьїна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram