ГоловнаСвіт

Більшість жителів Каталонії хочуть проводити референдум у рамках закону

79% каталонців хочуть, щоб влада Каталонії та Іспанії досягла угоди, яка б влаштувала всіх

Більшість жителів Каталонії хочуть проводити референдум у рамках закону
Каталония
Фото: tsn.ua

Більшість каталонців вважає, що референдум про незалежність Каталонії від Іспанії треба проводити тільки у рамках закону.

Про це свідчать дані опитування незалежного соціологічного інституту Metroscopia, опубліковані в газеті El Pais.

Каталонська влада цього тижня ухвалила рішення продовжити підготовку до референдуму про незалежність 9 листопада, незважаючи на позицію Конституційного суду Іспанії, який прийняв до розгляду позови іспанського уряду щодо закону про опитування і указу про референдум. Прийняття позовів до розгляду означає "заморожування" їхньої дії і призупинення до підготовки референдуму. Проте влада Каталонії практично не підкорилася рішенню КС, скликавши виборчу комісію.

Результати опитування показали, що лише 23% жителів регіону згодні з останніми кроками каталонської влади. На їхню думку, голова Каталонії Артур Мас повинен проігнорувати рішення КС і провести плебісцит. 45% вважають, що треба визнати рішення КС і вести переговори про новий референдум - але діяти тільки в рамках Конституції. 25% вважають, що референдум проводити не треба, а слід шукати інший вихід із ситуації.

Судячи з опитування, прихильників безумовної незалежності Каталонії не так багато - 29% проголосували б за незалежність. 16% вважають, що Каталонія повинна залишатися частиною Іспанії з тими ж правами, що й тепер. 47% вважають, що Каталонія повинна залишатися частиною Іспанії, але права автономії треба розширити.

При цьому 65% опитаних заявили, що Артур Мас повинен скликати дострокові вибори. При цьому, згідно з опитуваннями, очолювана ним партія "Конвергенція і Союз Каталонії" (14,8%) поступилася б першим місцем більш радикальним "Республіканським лівим" (19,2%), якби вибори відбулися зараз.

79% вважають за необхідне, щоб іспанський і каталонський уряди, а також інші політичні сили країни зайнялися пошуком угоди щодо Каталонії, яка б влаштувала всіх.

В опитуванні, яке проводилося телефоном з 30 вересня по 2 жовтня, брали участь 1000 осіб, статистична похибка становить 3,2%.

Раніше за опублікованими результатами опитування каталонського Центру вивчення громадської думки (СEO) повідомлялося, що переважна більшість жителів Каталонії - 70,8% - підтримують проведення референдуму про незалежність автономії від Іспанії. Лише 22,9% виступають проти проведення такого референдуму, 6,4% не визначилися. В опитуванні брали участь 800 осіб, статистична похибка становить 3,45%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram