ГоловнаСвіт

Швеція має намір визнати державу Палестина

У Стокгольмі вважають, що офіційне визнання сприятиме становленню Палестини

Швеція має намір визнати державу Палестина
Стефан Левен
Фото: EPA/UPG

Новообраний прем'єр-міністр Швеції Стефан Льовен (Stefan Lofven) упевнений в тому, що дійсний конфлікт на території Палестини можна залагодити тільки за допомогою рішення про дві держави, укладеного згідно з міжнародним правом.

Про це 3 жовтня повідомляє агентство Рейтер.

"Рішення про дві держави вимагає взаємного визнання і бажання мирного співіснування. Отже, Швеція визнає державу Палестина", - повідомив прем'єр.

Як зазначає Рейтер, рішення Стокгольма, ймовірно, спровокує хвилю критики з боку Ізраїлю.

Якщо новий лівоцентристський уряд виконає свою обіцянку, Швеція стане першою країною, що визнала Палестину як член ЄС. Колишній правоцентристський кабінет міністрів відмовлявся визнавати державу Палестина, посилаючись на те, що палестинська влада не контролює територію країни.

Напередодні парламент Швеції підтвердив призначення лідера Соціал-демократичної робітничої партії Швеції Стефана Льовена прем'єр-міністром країни. 14 вересня перемогу на виборах до шведського парламенту ріксдагу здобула червоно-зелена опозиція на чолі з Соціал-демократичною партією, яка спільно з Зеленої і Лівою партіями набрала 43,8% голосів. За консервативну коаліцію на чолі з прем'єр-міністром Фредріком Райнфельдтом віддали свої голоси 39,3% виборців.

Нагадаємо, в листопаді 2012 року ООН підвищила статус Палестини до держави-спостерігача.

Таким чином, де-факто Палестину визнали державою (раніше вона розглядалася ООН як "утворення"), вона мала отримати цілу низку нових прав, в тому числі право звертатися до Міжнародного кримінального суду зі скаргами на дії Ізраїлю. Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян в країнах, де юрисдикція МКС визнається.

Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус, зокрема, визначить межі Палестини: їх зафіксують по лінії розмежування, яка передувала війні 1967 року - зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram