ГоловнаСвіт

У РФ пояснили свою відмову від участі у найбільшій програмі шкільного обміну з США

У США гомосексуальна пара схилила російського підлітка до неповернення

У РФ пояснили свою відмову від участі у найбільшій програмі шкільного обміну з США
Астахов

Уповноважений при президенті РФ з прав дитини Павло Астахов, коментуючи причини призупинення участі в освітній програмі для старшокласників Future Leaders Exchange (FLEX), заявив, що з США не повернулися до Росії близько півтора десятка дітей, які гостювали в американських сім'ях.

Про це він розповів в інтерв'ю "Российской газете".

За словами Астахова, в числі "невозвращенцев" - підліток, якого переконала залишитися в США гомосексуальна пара.

Раніше Астахов вже написав у своєму Twitter про те, що "в результаті дій, що суперечать угоді і правилам програми, російський підліток залишився в США". В інтерв'ю він розповів деякі подробиці події.

"Хлопець не сирота, він має батьків. Ми не можемо розкривати всі його дані, оскільки батьки, природно, проти. Скажу лише, що він 1997 року народження. Поїхав за цією програмою, навчався в штаті Мічиган, жив у прийомній сім'ї. Як виявилося, сім'я ця одностатева, двоє чоловіків. Хлопчик жив із ними, поступово там виникли, як би це акуратніше сказати, - близькі дружні стосунки. Чоловіки захотіли оформити над ним опіку і залишити жити з ними, він погодився", - сказав Астахов.

За словами омбудсмена, підліток перебував у США рік. "Цей випадок розглядають Генпрокуратура, МЗС та Міністерство освіти і науки. Я лише тримаю цю справу на контролі, отримуючи від цих відомств інформацію", - зазначив він.

Астахов вбачає в таких діях порушення міграційного законодавства. За його словами, в російському законі прописано гарантії того, що стосовно дітей американська сторона бере зобов'язання про їх повернення в Росію. "Це серйозне порушення - коли дитина виїжджає в іншу країну на відпочинок або навчання, а фактично там усиновлюється. За американськими законами, опіка - практично те саме, що у нас усиновлення", - пояснив він.

Також уповноважений з прав дитини розповів, що наразі є щонайменше 15 дітей, які приїхали погостювати в американські сім'ї та залишилися там без усякого оформлення. За його словами, в 2011 році діяла організація, що вивозила групи сиріт для літнього відпочинку в США, а потім пропонувала їх там для усиновлення.

"Ще один приклад - від 2004-2005 років, вже не з батьківськими дітьми: виїжджали хлопці в США за літньою освітньою програмою і потрапляли в тоталітарну секту. Потім приїжджали додому і розповідали всілякі жахи, як їх карали, замикали в підвалах. Тоді перевірку проводила Генпрокуратура, і програму цю згорнули", - додав Астахов.

30 вересня посол США в Росії Джон Теффт заявив, що Росія на найближчі два роки вийшла з програми FLEX. "Ми глибоко шкодуємо про рішення російського уряду закрити програму, яка протягом 21 року вибудовувала глибокі і міцні зв'язки між нашими народами", - зазначив Теффт. За словами посла, за час дії програми США відвідали понад вісім тисяч російських школярів.

Програма FLEX - некомерційна програма обміну для старшокласників. Її схвалив Конгрес США у 1992 році, вона мала стати засобом досягнення взаєморозуміння між двома культурами, які довгий час відгороджувала одна від одної "залізна завіса". Програма повністю фінансувалася за кошти уряду США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram