ГоловнаСвіт

Екс-прем'єр Норвегії Йєнс Столтенберг заступив на посаду голови НАТО

Генсек НАТО вважає неприйнятною участь російських військовослужбовців у бойових діях на Донбасі

Екс-прем'єр Норвегії Йєнс Столтенберг заступив на посаду голови НАТО
Йенс Столтенберг
Фото: EPA/UPG

Колишній прем'єр-міністр Норвегії Йєнс Столтенберг 1 жовтня заступив на посаду голови НАТО, повідомляє Радіо Свобода

55-річний Столтенберг змінив на цьому посту підданого Данії Андерса Фога Расмуссена, ставши 13 генеральним секретарем Північноатлантичного союзу.

Столтенберг очолив НАТО в момент, коли ця організація готується до виведення основних бойових підрозділів з Афганістану і переживає напруження у відносинах із Росією через кризу в Україні.

Колишній лідер Норвезької Робітничої партії Столтенберг очолював уряд Норвегії у 2000-2001 і у 2005-2013 роках. Під час його прем'єрства збройні сили країни брали участь у складі міжнародної коаліції в Афганістані і в операції із забезпечення безпольотної зони над Лівією 2011 року. Крім того, 2010 року Норвегія і Росія підписали договір про розмежування морських просторів і співпрацю в Баренцевому морі та Північному Льодовитому океані, котрий поставив крапку в 40-річному конфлікті між двома країнами.

Столтенберг вважає неприйнятною участь російських військовослужбовців у бойових діях на Донбасі. Москва, проте, продовжує відкидати звинувачення Києва та західних політиків у підтримці проросійських сепаратистів на сході України, а також заперечує участь російських військ у бойових діях в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram