ГоловнаСвіт

Євросоюз закликав Росію звільнити литовське судно

Москва звинувачує литовських рибалок у браконьєрстві

Євросоюз закликав Росію звільнити литовське судно
Фото: rus.tvnet.lv

Євросоюз закликав владу Росії негайно звільнити судно Juros Vilkas під литовським прапором, яке підозрюють у браконьєрстві і доставили в Мурманськ.

Про це йдеться в комюніке офіційного представника глави дипломатії ЄС від 30 вересня.

"Європейський Союз закликає Росію виконувати свої міжнародні зобов'язання і негайно звільнити судно. ЄС також закликає Росію утриматися щодо суден під прапором держав-членів ЄС від будь-яких дій, що суперечать Конвенції ООН про морське право", - заявив представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄЗС) .

У документі наголошено, що про це повідомлено постпреда Росії в ЄС.

Минулого тижня Литва звернулася до Єврокомісії через затриманих у РФ рибалок.

21 вересня МЗС Литви скерувало відповідну ноту в посольство Росії. Вільнюс звинуватив Москву в незаконному затриманні судна під литовським прапором у міжнародних водах.

МЗС РФ натомість надіслало в литовське зовнішньополітичне відомство свою ноту, в якій уточнило, що затримане судно нібито рибалило в російських територіальних водах.

Литовське риболовецьке судно Jurus Vilkas затримали 19 вересня співробітники прикордонслужби Мурманської області. За даними ФСБ, на його борту виявили 15 тонн краба. Інспекторська група прикордонного патрульного корабля встановила, що литовське судно незаконно рибалило у виключній економічній зоні РФ. У Москві стверджують, що капітан Juros Vilkas намагався увійти в норвезьку економічну зону, утримуючи на борту інспекторську групу. У результаті судно арештували.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram