ГоловнаСвіт

Лідером протестів у Гонконгу виявився 17-річний студент

Джошуа Вонг має авторитет серед сотень тисяч людей

 Лідером протестів у Гонконгу виявився 17-річний студент
Фото: http://www.spiegel.de/

Демонстрантів у Гонконгу, які вимагають від комуністичної влади КНР демократичних виборів, очолює 17-річний підліток.

Про це пише Der Spiegel.

Хлопця звати Джошуа Вонг і він вже має успішний досвід організації масових протестів. Уперше він зібрав натовп на вулицях, коли йому було 14 років.

Будучи школярем, він зібрав на акції протесту 120 тисяч осіб, які вимагали від влади Гонконгу припинити поширення комуністичної пропаганди Пекіна в школах автономного міста.

Тоді після декількох днів протестів міська влада піддалася і пішла на поступки демонстрантам. Зараз Вонг є одним з лідерів мільйонів демонстрантів у Гонконгу, які вимагають від Пекіна проведення демократичних виборів в автономному місті в 2017 році.

У неділю разом з іншими активістами підлітка заарештували і утримували під вартою 40 годин. Коли Вонга звільнили, він був у центрі уваги преси. Саме він придумав спосіб, як налаштувати "приватний інтернет" між мобільними пристроями через Bluetooth, а також придумав назву для протесту: "Окупуй центр з любов'ю і заради миру".

Der Spiegel пише, що такі юні "революціонери" небезпечні для режиму в Пекіні. Вонг народився і виріс у Китаї після протесту на площі Тяньаньмень. Він не пам'ятає, як 25 років тому танки та армія розігнали демократичний протест у Пекіні.

"Покоління, до якого належить Вонг, наївно йде на конфронтацію з Пекіном. У цьому полягає їхня сила і слабкість одночасно", - йдеться в статті.

Нагадаємо, 26 вересня на вулиці Гонконгу вийшли близько 80 тисяч осіб. Вони відстоюють право самостійно обирати місцеву владу. Пекін погодився піти на поступки і пообіцяв Гонконгу надати таку можливість у 2017 році. Однак висунув умову, що всі кандидати, за яких жителі Гонконгу зможуть віддати свої голоси, будуть попередньо схвалені виборцями з Китаю. У Гонконгу з такими умовами не згодні, вимагаючи повної демократизації голосування. У наступні дні протести тривали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram