ГоловнаСвіт

У небі над Прибалтикою розпочалися навчання ВПС країн НАТО

У навчаннях візьмуть участь пілоти ВПС Португалії, Німеччини, Канади, Нідерландів, Фінляндії та Швеції

У небі над Прибалтикою розпочалися навчання ВПС країн НАТО
архив
Фото: www.president.gov.ua

ВПС країн НАТО, а також партнерів альянсу у вівторок і середу проведуть навчання, відпрацьовуючи прийоми захисту повітряного простору Естонії, Латвії та Литви.

Як повідомив головний штаб Сил оборони Естонії, штаб навчань розташовується на авіабазі Емарі під Таллінном.

У навчаннях візьмуть участь пілоти винищувачів ВПС Португалії, Німеччини, Канади та Нідерландів, які зараз в порядку ротації патрулюють небо над країнами Балтії та Польщі, а також військові льотчики Фінляндії та Швеції. Управління повітряними операціями здійснюватимуть оператори Центру управління в Емарі та екіпаж літака ВПС Великобританії із системою AWACS на борту.

Навчання військово-повітряних сил із захисту неба над Балтійськими країнами з серії BRTE проводяться вже 19-й раз. Перші маневри проведено в жовтні 2008 року і з того часу організовуються щорічно в кожній з трьох Балтійських країн для ВПС держав, які постійно беруть участь у місії ППО.

Країни Балтії не мають літаків, придатних для повітряного патрулювання, тому з квітня 2004 року (після їхнього вступу в НАТО) охороною повітряного простору займаються в порядку ротації літаки країн Північноатлантичного альянсу, які базуються у Литві на аеродромі Зокняй за п'ять кілометрів від Шауляя. Авіабаза Емарі з 2014 року стала додатковим майданчиком для розміщення літаків НАТО.

Наразі в Емарі базуються чотири винищувачі ВПС Німеччини Eurofighter Typhoon, що розпочали охорону повітряного простору країн Балтії 1 вересня. Вони знаходитимуться в Естонії до кінця грудня. Крім того, на литовській авіабазі Зокняй розміщено по шість винищувачів ВПС Канади та Португалії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram