ГоловнаСвіт

Активісти руху Occupy Central висунули ультиматум владі КНР

Голова адміністрації Гонконгу відмовився йти у відставку

Активісти руху Occupy Central висунули ультиматум владі КНР
Движение Occupy Central в Гонконге
Фото: EPA/UPG

Гонконгівські активісти з руху Occupy Central висунули ультиматум владі Китаю, погрожуючи посилити тиск і продовжити сутички з поліцією, якщо їхніх вимог про демократизацію виборчого процесу в Гонконгу не задовольнять до 1 жовтня.

Про це повідомляє Deutsche Welle.Також протестувальники вимагають відставки голови адміністрації Гонконгу Лянь Чжин Іна, який відповів на вимоги різкою відмовою.

"Ініціатори акції Occupy Central не раз говорили: якщо їхній рух вийде з-під контролю, то вони звернуться (до демонстрантів - ред.) із закликом зупинити протести. Зараз я закликаю їх виконати обіцянку, яку вони дали суспільству, і негайно припинити кампанію", - заявив він. Він також зазначив, що демонстранти заповнили дороги та площі в центрі міста, що заважає проїзду пожежних машин і машин швидкої допомоги.

"Китай ніколи не піде на компроміс із незаконними погрозами людей", - наголосив голова адміністрації Гонконгу. При цьому він зазначив, що "основний закон" дозволить установити загальне виборче право.

У Китаї 1 жовтня відзначають Національний день, тому він вихідний. Студенти й активісти Occupy Central погрожують до цього дня збільшити свою чисельність у кілька разів.

Протести в Гонконгу почалися минулого понеділка з демонстрації студентів, які вимагали демократичних реформ.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки 1997 року. При цьому було обіцяно, що Гонконг протягом наступних 50 років буде зберігати свої широкі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи". Пекін, однак, останніми місяцями все активніше втручається у справи Гонконгу. Студенти й активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року в Гонконгу прямі вільні вибори голови місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія вибірників.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку схвалює урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram