ГоловнаСвіт
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

Amnesty International закликала владу Індонезії скасувати закон про покарання геїв

Новий закон про покарання сексменшин суперечить міжнародному праву

Amnesty International закликала владу Індонезії скасувати закон про покарання геїв

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу провінції Ачех на півночі Індонезії до негайного скасування нового закону про покарання батогом спійманих "на гарячому" одностатевих коханців і викритих у подружній зраді.

Про це 29 вересня повідомляє агентство Рейтер.

Правозахисники стверджують, що цей закон сприятиме зростанню гомофобії та утискам сексменшин.

Для спійманих "на гарячому" одностатевих коханців закон передбачає покарання у вигляді 100 ударів батогом, 100 місяців в'язниці або штрафу у розмірі 1000 грам золота. Також закон передбачає покарання за сексуальні злочини, публічний прояв почуттів людьми, які не перебувають у шлюбі, подружню зраду і секс із неповнолітніми.

"Цей закон лише сприятиме клімату гомофобії, страху і переслідувань в Ачеху, з яким багато хто вже зіткнувся", - заявив директор регіональної програми Amnesty International з Азіатсько-Тихоокеанського регіону Річард Беннет після того, як відповідний закон ухвалили в суботу, 27 вересня.

"Закони, що передбачають кримінальну відповідальність за позашлюбний секс використовуються поліцією невідповідно і карають жінок. Вони також є стримувальним фактором для жінок, які повідомляють про згвалтування і сексуальне насильство, які тепер боятимуться звинувачень у сексуальних стосунках поза шлюбом", - додав він.

У 2005 році, після 30 років громадянської війни, влада країни і угруповання "Вільний Ачех" підписали угоду, що надає провінції статус спеціальної автономії. Згідно з документом, повстанці повністю відмовилися від вимоги незалежності провінції і припинили збройну боротьбу. Натомість Ачеху надано статус "особливої автономії", і уряд пообіцяв вивести війська з регіону.

Ачех - єдина індонезійська провінція, де в основі законодавчої системи лежать закони шаріату. Через це релігійна поліція провінції неодноразово утискала жінок, які не носять головну хустку або носять занадто відвертий одяг, а також людей, що вживають алкоголь, і любителів азартних ігор.

За даними Amnesty International, з 2010 року в провінції Ачех 156 осіб покарано ударами палиці за азартні ігри, продаж продуктів харчування під час Рамадану, вживання алкоголю, а також за злочин під назвою "кхалват" - обійми або прогулянки тримаючись за руки.

За словами Беннета, побиття палицями або батогом - "жорстоке, нелюдське і покарання, що

принижує гідність і явно забороняється у міжнародному праві".

Одностатеві стосунки не заборонено кримінальним кодексом Індонезії, однак є табу у багатьох консервативних частинах країни з найбільшим у світі мусульманським населенням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram