ГоловнаСвіт

У Гонконгу демонстранти окупували урядовий квартал

Протестувальники вже четвертий день відстоюють право самостійно обирати місцеву владу

У Гонконгу демонстранти окупували урядовий квартал
Антиправительственная демонстрация в Гонконге
Фото: EPA/UPG

У Гонконгу у понеділок, 29 вересня, триває антиурядова демонстрація, повідомляє агентство Рейтер.

Уряд Гонконгу заявив, що відкликав поліцію з міських вулиць після того, як демократичні протести почали вщухати. Крім того, прес-секретар уряду Гонконгу закликав демонстрантів покинути райони протесту "настільки мирно, наскільки це можливо".

У вихідні поліція намагалася розігнати акцію протесту перед будівлею місцевої адміністрації, застосувавши перцевий і сльозогінний газ, а також кийки. за даними CNN, в результаті постраждали щонайменше 38 осіб.

Протести в Гонконзі почалися в понеділок з демонстрації студентів, які вимагали демократичних реформ. А від п'ятниці, 26 вересня, демонстранти, які виступають за демократизацію виборчої системи в Гонконзі, окупують урядовий квартал міста. Як повідомили організатори акції агентство Рейтер, на вулиці вийшли близько 80 тис. осіб.

Всього від початку акції протесту заарештовано 78 осіб у віці від 16 до 58 років. Загальна кількість постраждалих не уточнюється.

Протестувальники відстоюють право самостійно обирати місцеву владу. Пекін пообіцяв Гонконгу надати таке право у 2017 році, проте висунув умову, що всіх кандидатів затверджуватиме КНР. У Гонконгу такі умови вважають неприйнятними.

Між тим, влада Китаю через протести опозиції проти чинної виборчої системи заблокували Instagram і місцевий аналог Twitter - Weibo - у континентальній частині країни. З вечора 28 вересня користувачем сервісу закрили можливість оновлювати свої стрічки і додавати нові фотографії. Крім того, у місцевій соцмережі Weibo в "чорний список" внесли назву протестного руху, що виступає за демократизацію виборів у Гонконзі. Опозиціонери використовували хештег #OccupyCentral. Зазначається, що в цих соцмережах протестувальники публікували світлини, на яких видно, як поліцейські застосовували сльозогінний газ і гумові кулі.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому влада КНР пообіцяла, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої обширні комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи". Пекін, однак, в останні місяці все активніше втручається у справи Гонконгу. Так, недавно Держрада КНР опублікувала офіційний документ, який називає "любов до країни" основною вимогою до влади Гонконгу, в тому числі до суддів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram