ГоловнаСвіт

Каталонія оголосила референдум про незалежність

Результати опитування не матимуть обов'язкової юридичної сили

Каталонія оголосила референдум про незалежність
Фото: dni.ru

Голова автономної іспанської області Каталонія Артур Мас офіційно оголосив про проведення 9 листопада референдуму щодо незалежності від Іспанії.

Про це повідомляє Reuters.

На референдумі громадяни Каталонії мають відповісти на два запитання: "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи хочете ви, щоб Каталонія стала незалежною державою?"

19 вересня парламент Каталонії схвалив закон про проведення референдуму про незалежність. На його підтримку проголосували 106 депутатів, проти виступили 28 парламентаріїв, тих, що утрималися, не було. Згідно з документом, результати опитування не мають обов'язкової юридичної сили.

Загальнонародний плебісцит відбудеться без згоди Мадрида, де майбутній референдум визнали нелегітимним.

На частку Каталонії, де проживає 7,5 мільйона осіб, припадає близько чверті ВВП Іспанії. При цьому місцева влада і населення незадоволені, що регіон віддає занадто багато податків Мадриду, не отримуючи натомість достатнього фінансування. Жителі області переконані, що незалежність від центрального уряду Іспанії принесе користь їхній економіці.

Перші спроби відокремитися від Іспанії каталонська влада зробила на початку минулого століття. У 1979 році Каталонія добилася автономного статусу, а каталонську мову визнали офіційною в регіоні. У 2006 році область отримала більшу фінансову самостійність. У 2009 і 2010 роках Каталонія провела серію неофіційних референдумів, на яких виносилося питання про незалежність. За результатами регіональних виборів 2012 року більшість депутатів місцевого парламенту склали прихильники незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram