ГоловнаСвіт

Латвійські радіостанції повністю відмовляться від російської мови

Законопроект може набути чинності в 2016 році

Латвійські радіостанції повністю відмовляться від російської мови
Фото: id77.livejournal.com

Радіостанції Латвії, які транслюють 50% програм латиською, повинні будуть повністю перейти на державну мову.

Як повідомляє Apollo, відповідні поправки до законодавства було прийнято Сеймом у другому читанні.

Нові правила, якщо законопроект буде затверджено президентом Латвії, наберуть чинності з 2016 року.

У Національній раді з електронних ЗМІ (НРЕЗМІ) заявили, що законопроект покликаний сприяти вживанню латиської мови, а також обмежити приховану ретрансляцію, коли радіостанції передають російські програми і рекламу, конкуруючи зі станціями, що працюють на внутрішньому ринку.

Голова парламентської комісії з прав людини Інара Мурнієце, коментуючи документ інтернет-виданню LSM.lv, послалася на інтереси національної безпеки. "Є цілий ряд радіопрограм, де без уточнення змісту масивно транслюються створені в Росії програми. Думаю, цей закон сприятиме тому, щоб більше радіостанцій переходило на роботу державною мовою. І людей не будуть вводити в оману, ніби проросійські програми створені в Латвії", - заявила вона.

За даними НРЕЗМІ, законопроект торкнеться семи латвійських радіостанцій. Зокрема, як пояснив голова правління підприємства SuperFM (яке об'єднує декілька станцій) Угіс Поліс, вони торкнуться станцій "Хіти Росії", RetroFM і Europa plus. "Формально ці радіостанції зможуть і надалі транслювати російські пісні, але, крім цього, в ефірі не має лунати жодного слова російською мовою", - зазначив він.

У зверненні, яке опублікував Поліс, пише DELFI, наводяться дані, згідно з якими кількість радіослухачів у Латвії становить 1,4 млн осіб, приблизно третина з них спілкуються в сім'ях російською мовою.

У Латвії, населення якої становить близько двох мільйонів осіб, проживають сотні тисяч російськомовних. Державною є тільки латиська мова. У 2012 році в республіці відбувся референдум щодо надання російській мові статусу другої державної, проте більшість тих, хто проголосував, виступили проти цього.

Нагадаємо, 15 вересня в МЗС РФ заявили про повзучий наступ на російську мову в Латвії та Естонії. А 24 вересня повідомлялося, що Латвія побачила загрозу в обіцянці Росії захищати своїх громадян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram