ГоловнаСвіт

Держдума ратифікувала договір про створення Євразійського союзу (оновлено)

Бюджет ЄАЕС формуватиметься в російських рублях за рахунок пайових внесків держав-членів

Держдума ратифікувала договір про створення Євразійського союзу (оновлено)
Фото: obozrevatel.com

Держдума в п'ятницю, 26 вересня, ратифікувала договір про Євразійський економічний союз (ЄАЕС), підписаний президентами Росії, Білорусі та Казахстану 29 травня 2014 року в Астані.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС

За його ухвалення депутати проголосували майже одностайно.

Договором про створення Євразійського економічного союзу передбачено забезпечення свободи пересування товарів, послуг, капіталу і робочої сили, а також проведення узгодженої економічної політики трьох країн і перехід до єдиного митного тарифу.

У першій частині документа викладено цілі та завдання євразійської інтеграції і закріплено статус союзу як повноформатної міжнародної організації. Друга частина регламентує механізми економічної взаємодії та фіксує конкретні зобов'язання з галузевої інтеграції.

Окремий розділ документа стосується бюджету союзу. Бюджет ЄАЕС формуватиметься в російських рублях коштом пайових внесків держав-членів. Розміри внесків встановить Вища рада.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко ще не вносив відповідний договір на ратифікацію. Як повідомив у середу РБК голова постійної комісії палати представників Національних зборів Білорусі з міжнародних справ Микола Самосейко, в нижню палату білоруського парламенту договір для ратифікації ще не внесено, але може надійти найближчим часом.

"Синхронність - поняття широке", - заявив Самосейко. За його словами, якщо Білорусь ратифікує договір на кілька днів або тижнів пізніше, ніж партнери, це теж можна вважати синхронною ратифікацією.

У парламент Казахстану проект договору внесуть "днями". Його опрацьовують, але дати розгляду профільним комітетом і палатою ще немає, розповів РБК співрозмовник в апараті мажилісу Казахстану.

Штаб-квартира Євразійської комісії розташована в Москві, суд ЄАЕС - в Мінську, а фінансовий регулятор - в Алмати.

Договір має набути чинності з 1 січня 2015 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram