ГоловнаСвіт

ЄС допускає можливість імпорту газу з Ірану

Для співпраці між європейськими країнами і Тегераном мають виконати дві умови

ЄС допускає можливість імпорту газу з Ірану
архив

Євросоюз розглядає варіанти імпорту природного газу з Ірану у своїй довгостроковій стратегії.

Про це 24 вересня повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерело в Єврокомісії. 

За словами співрозмовника агентства, таке рішення можуть ухвалити через охолодження відносин з РФ, а також поступове політичне зближення Тегерана з країнами Заходу.

Разом з тим, у Єврокомісії обмовляються, що для такого співробітництва мають виконати дві умови: зняття з Ірану санкцій, запроваджених через розробки спірної ядерної програми, а також будівництво газопровідної інфраструктури. На найближчі кілька років питання про імпорт газу з Ірану не порушується.

За прогнозом аналітиків, Іран може організувати постачання у Європу 10-20 мільярдів кубометрів газу на рік до початку 2020-х років, якщо необхідну транспортну інфраструктуру буде побудовано.

Зараз Росія є найбільшим постачальником газу до Європи, забезпечуючи третину від усіх потреб Євросоюзу. Загальна сума експорту газу з РФ оцінюється в $80 млрд.

Водночас Іран зараз експортує порівняно невелику кількість газу, хоча за запасами ця країна перебуває на другому місці у світі після Росії. 90% іранського газового експорту припадає на сусідню Туреччину.

Євросоюз з початку XXI століття намагався організувати трубопровідний проект Nabucco, який би забезпечував постачання газу у Європу, крім Росії. Постачання газу трубопроводом планувалися з Азербайджану, Туркменистану та Ірану. Однак потужностей Азербайджану було недостатньо, Туркменистан віддав перевагу постачанню до Китаю, а можливості купівлі газу з Ірану не було через санкції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram