ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Грузія запропонувала готувати бійців сирійської опозиції проти "Ісламської держави"

У Тбілісі побоюються загрози з боку ісламістів

Грузія запропонувала готувати бійців сирійської опозиції проти "Ісламської держави"
Фото: 1news.az

Грузія запропонувала розмістити на своїй території тренувальний табір для поміркованих сирійських повстанців, які воюють проти терористичного угруповання "Ісламська держава".

Про це у вівторок, 23 вересня, повідомляє Foreign Policy.

Як заявив виданню посол Грузії в США Арчіл Гегешидзе, з ідеєю створити таку базу грузинське керівництво виступило ще на початку вересня, коли в Тбілісі прилітав міністр оборони США Чак Гейгель.

За словами Гегешидзе, відтоді пропозиція перебуває на розгляді у Вашингтоні. В Пентагоні до неї поставилися прихильно. Як заявив представник військового відомства США, "Тбілісі продовжує демонструвати свою прихильність справі захисту миру і стабільності і завжди готове надати нам допомогу". Він також зазначив, що Грузія планує готувати на своїй території не лише бійців сирійської опозиції, а й громадян інших країн, які висловили бажання воювати проти ісламістів.

За допомогою таких пропозицій, зазначає видання, Тбілісі намагається зблизитися з НАТО і завоювати прихильність Заходу. Крім того, грузинське керівництво побоюється, що перемога ісламістів в Сирії та Іраку може становити загрозу для самої Грузії. В рядах бойовиків "Ісламської держави" воює чимало грузинських громадян, в тому числі знаменитий польовий командир Омар аль-Шишані, справжнє ім'я якого - Тархан Батірашвілі.

Раніше було оголошено, що США тренуватимуть бійців опозиції за межами Сирії - ймовірно, на території Саудівської Аравії. На ній наступного року планується підготувати п'ять тисяч бійців, яких потім використають у війні проти "Ісламської держави".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram