ГоловнаСвіт

ЄС має докази присутності російської армії в Україні, - євродепутат

Єврочиновник вважає, що заявам Путіна не можна довіряти

ЄС має докази присутності російської армії в Україні, - євродепутат
Ганс ван Баален
Фото: EPA/UPG

Євросоюз і НАТО мають точні докази того, що в Україну введено російські війська, хоча влада Росії це спростовує.

Про це заявив євродепутат від Нідерландів Йоханнес Корнеліс ван Баален в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Звичайно, ми їх (докази - ред.) маємо. Маємо супутникові знімки. Від Кремля ми вже чули: немає російських військ у Криму, а зараз їх "немає" на сході України. Проте всі знають, що це брехня. ЄС має докази, НАТО має докази", - заявив він.

За словами євродепутата, "Путін їх (докази - ред.) однаково буде спростовувати і заперечувати".

"Хоча якщо російських військ в Україні немає, то звідки беруться тіла вбитих російських солдатів? Звідки надходять поранені у шпиталі Ростова і Санкт-Петербурга? Це нонсенс", - обурився він.

"Це чистісінької води брехня й агітаційна пропаганда, якій, на жаль, багато хто вірить. І Путін буде продовжувати робити те, що йому подобається: направляти війська чи відкликати їх. Йому не можна довіряти", - додав ван Баален.

Він також вважає, що США і ЄС повинні допомогти Україні в переговорах із Москвою.

"І США, і Єврокомісія мають спілкуватися з президентом України Порошенком на умовах конфіденційності і з'ясувати в нього, чого хоче сама Україна і як вони можуть допомогти йому в цьому. Адже компроміси з російським президентом Путіним означатимуть, що Путін переміг", - вважає євродепутат.

Він розповів, що ЄС кардинально змінив ставлення до Росії і навіть має вже План Б у разі відключення Москвою газу взимку.

"Від Росії можна очікувати чого завгодно. І я думаю, що ЄС має План Б, хоча, звичайно, ніхто не буде говорити про це вголос. Думаю, за цим планом ті країни, які найбільш залежні від російського газу, отримають альтернативу. Наприклад, скраплений газ доставлять вантажівками. Це, звичайно, дорога альтернатива, але може бути реалізована", - заявив ван Баален.

"Також ми повинні бути готові допомогти Україні взимку. Це може бути дорого, але в разі необхідності ми повинні це зробити", - додав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram